Google dává víc do reklamy než Seznam

pondělí, 06. června 2011, 00:25 Internet & Mobil, Reklama Martina Vojtěchovská

Do konce dubna investoval Google do reklamy v hrubých odhadech přes 87 mil. Kč, zatímco Seznam 54 mil. Kč.

V reklamním klání, které rozpoutaly Google a Seznam, je prvně jmenovaná z hlediska vynaložených reklamních investic aktivnější. Alespoň podle hrubých investic Admosphere překračuje Google za letošní období leden-duben intenzitu Seznamu o více než 30 mil. korun.

Uvedená data však může zkreslovat fakt, že monitoring nepokrývá self promotion, které Seznam využívá podstatně více než Google. Tím by se rozdíl mohl do určité míry vyrovnat.

Obě firmy zahájily na začátku letošního roku marketingovou ofenzivu. Zatímco Seznam.cz vedl komunikaci přes ostatní mediatypy než internet, Google internetové komunikace využil. Právě větší využití internetové reklamy a větší zapojení outdoorových nosičů je hlavním důvodem, proč jsou celkové hrubé reklamní investice Googlu vyšší.

Google přitom na nedávné konferenci Internet Advertising Conference nevyloučil ústy svého marketingového ředitele Luďka Motyčky pokračování v kampani. Ten zároveň naznačil, že v případě pokračování kampaně se bude Google snažit přijít s něčím jiným, údajně nechce českého uživatele zahltit. Ani jedna z firem však nechtěla veřejně říci, jak konkrétně se jí kampaně osvědčily. Google podle Luďka Motyčky zaznamenal po kampani 20% nárůst znalosti, detailní čísla ale nesdělil. Kampaň Seznamu podle Michala Vodáka ovlivnila ukazatale týkající se nastavení domovské stránky a míru frekvence využívání Seznamu jako vyhledávače. „Od kampaně jsme si slibovali vytvoření emocionálního vztahu k naší značce,“ dodal na květnové konferenci Vodák.

 Hrubé reklamní investice, leden-duben 2011 












Zdroj: Admosphere, Mediaresearch