Revoluční nabídka v printu: Sedmička dorovná CPT

úterý, 14. června 2011, 03:05 Tisk Martina Vojtěchovská

Regionální týdeníky Sedmička přicházejí na českém trhu s nezvyklou nabídkou cenového dorovnání CPT.

Regionální týdeníky Sedmička vydavatelství Mladá fronta se rozhodly, že budou svým klientům dorovnávat hodnotu CPT (cena za oslovení tisíce spotřebitelů) na průměrnou úroveň, na které se pohybují konkurenční tituly. Tedy zejména regionální deníky sdružené pod názvem Deník vydavatelství Vltava-Labe-Press, zdarma distribuované Metro a deník MF Dnes.

Mladá fronta tedy bude vycházet vždy z aktuálních výsledků výzkumu čtenosti Media projektu, které po přepočtu na CPT bude porovnávat s průměrným CPT konkurence. Zjištěný rozdíl pak finančně dorovná.

V současnosti se průměrná hodnota CPT týdeníků Sedmička pohybuje na úrovni 1054 Kč při odhadované čtenosti 504 tisíc čtenářů. Průměrné CPT konkurenčních titulů je však cca o 300 Kč nižší, když představuje přibližně 700 Kč (brutto). Právě tento rozdíl je Sedmička připravena klientům doplatit. "Nabídka bude platná do doby, než se dostaneme na takovou čtenost, která klientům nabídne nejlepší CPT na trhu," řekl MediaGuru ředitel divize Region vydavatelství Mladá fronta Roman Stolejda.

Na tiskovém trhu jde tak o průlomovou nabídku, kterou se regionální týdeníky snaží rozhýbat stagnující inzertní trh a zmírnit tak svůj hendikep v podobě úrovně aktuálního CPT. Dorovnávání CPT není na tuzemském trhu obvyklé. Vzhledem k tomu, že Sedmička je na trhu teprve druhým rokem, může ve výzkumu čtenosti Media projektu do jisté míry doplácet na nižší znalost značky, než je tomu u zavedených titulů.   

V krátké době jde tak o další významnější aktivitu regionálních týdeníků. Před necelým měsícem přešla Sedmička na kombinovanou distribuci, v rámci které část nákladu distribuuje zdarma a část prodává v distribuční síti PNS za 7 Kč. Z celkového nákladu 700 tisíc výtisků má být na stojanech nabízeno 400 tisíc kusů v rámci volné distribuce a 300 tisíc kusů má být rozváženo na stánky. Ve stojanech zdarma zůstává Mladá fronta Sedmička s regionálním zpravodajstvím bez televizního programu a s nižším počtem stránek.