SPIR chce, aby ČT přišla o reklamu na internetu

pondělí, 13. června 2011, 22:53 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

Tuzemské internetové sdružení chce prosadit, aby Česká televize nemohla na svých internetových stránkách prodávat reklamu.

Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) proto vyvinulo legislativní kroky, aby reklama na internetových stránkách České televize nemohla být umísťována. Tento zákaz má být včleněn do senátního návrhu novely zákona o České televizi a dalších mediálních zákonů, které bude ve druhém čtení projednávat tento týden Poslanecká sněmovna.

Informaci MediaGuru potvrdila výkonná ředitelka SPIR Kateřina Hrubešová. Sdružení pro internetovou reklamu chce jasné legislativní vymezení, že příjmy z prodeje reklamního prostoru jsou možné pouze ve vztahu k televiznímu vysílání.

„Chceme tím zajistit hospodářskou soutěž mezi českými weby,“ zdůvodnila Kateřina Hrubešová tento návrh. Česká televize je totiž primárně financována z koncesionářských poplatků. „Samozřejmě, že pokud se například product placement objeví v lineárním vysílání, a tento pořad pak bude na internetu, tak to je něco jiného,“ dodala.

Primární snahou senátního návrhu je zachovat na obrazovkách České televize reklamní vysílání i po přechodu na digitální vysílání. S tím však nesouhlasí komerční televizní stanice.