LinkedIn vytlačuje Myspace, čelo pelotonu se mění

středa, 13. července 2011, 07:45 Internet & Mobil Martina Vojtěchovská

LinkedIn se poprvé dostal před Myspace a počet uživatelů na dalších sociálních sítích včetně Google+ se také rozrůstá.

Sociální sítě zvyšují každým měsícem svůj podíl na celkové době strávené na internetu. Zatímco ještě v roce 2007 věnovali uživatelé sociálním sítím jednu minutu z každých dvanácti, které internetu věnovali, v letošním květnu už to byla minuta z každých šesti minut strávených online. Jak vyplývá ze statistiky americké internetové populace, představuje v současnosti podíl sociálních sítí na celkovém stráveném čase na internetu téměř 16 % (zdroj: ComScore).

Změnou prochází také letitý souboj Facebooku a MySpace, a to nejen proto, že mediální magnát Rupert Murdoch nedávno MySpace prodal. Do závodu obou rivalů, který na dramatičnosti ztrácel zhruba od začátku loňského roku, začaly totiž promlouvat další sociální sítě na čele s LinkedIn. A je pravděpodobné, že se do zápolení zapojí také čerstvě nastartovaný Google+.

Vývoj souboje Facebook (modré pole) vs. Myspace (šedé pole)

Zdroj: ComScore  

Profesní síť LinkedIn dosáhla v červnu na americkém trhu podle dat ComScore 33,9 mil. unikátních návštěvníků, zatímco My Space klesl na 33,5 milionu. Růstový trend vedle LinkedIn provází i Twitter, který už překročil hranici 30 milionů. A roste i blogerská sociální síť Tumblr.com. Samozřejmě, že na čele tohoto průvodu je Facebook s téměř 161 mil. uživateli v USA a se 750 miliony uživateli celosvětově. Facebooku se navíc daří zvyšovat průměrnou dobu, kterou na něm uživatelé stráví, což je v jeho případě relativně důležité.

Vývoj podílu LinkedIn, Twitter, Tumblr

Zdroj: ComScore

Zajímavý růst zatím vykazuje nováček Google+, který na začátku tohoto týdne překročil hranici 7 mil. uživatelů celosvětově, když ještě na začátku minulého týdne to bylo 1,7 mil. uživatelů. Za šest dnů to představuje 350% nárůst. Podle některých predikcí by se tak Google+ mohl vyšplhat na 20 mil. uživatelů na konci tohoto týdne.