MF Dnes plánuje aplikaci pro iPad

pondělí, 29. srpna 2011, 07:40 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Nejprodávanější celostátní zpravodajský deník MF Dnes plánuje přijít na podzim s aplikací pro iPad.

Letos na podzim by chtěl lídr tuzemských celostátních zpravodajských deníků MF Dnes přijít s vlastní aplikací pro iPad. MediaGuru.cz to řekl šéfredaktor deníku Robert Čásenský. MF Dnes je už v současnosti v distribučních platformách Applu přítomná přes Press reader a také přes iDnes.cz, ale vlastní aplikaci pod hlavičkou MF Dnes zatím nemá.

Zatímco tuzemské deníky postupně vstupují do iPadu, přední český deník zatím s vlastní aplikací vyčkává a stále zvažuje nejlepší řešní. V tuto chvíli se kloní k tomu přijít s vlastní aplikací pro iPad na podzim.  "Finální podobu ladíme, ale určitě půjde o aplikaci placenou. Protože máme 14 regionálních vydání, tak jsou přípravy náročnější. Nové kanály ale chceme obsazovat, protože jsme toho názoru, že je potřeba každého z nich využít," vysvětluje Robert Čásenský.

Ten se přitom domnívá, že pro vydavatele deníků může být přítomnost v tabletech a chytrých telefonech zajímavá už v momentě, kdy deník ročně získá alespoň jeden tisíc předplatitelů. "Samozřejmě se to nerovná miliardovým tržbám z tištěného deníku, ale příjem může pokrýt určité výpadky z prodaného nákladu nebo z inzerce. Náklady na vyvinutí aplikace nejsou dramaticky vysoké," dodává.

Druhý deník z portfolia mediální skupiny Mafra, Lidové noviny, už titul přes iPad a iPhone prodává. Zkušenosti deníku přitom ukazují na to, že čtenáři mají větší zájem o dlouhodobější předplatné spíš než o předplatné jednorázové a že větší počet předplatitelů je mezi uživateli iPadu než iPhonu. Podle šéfredaktora LN Dalibora Balšínka si dosud Lidové noviny v iPadu a v iPhonu předplatilo 10 % uživatelů, kteří si příslušnou aplikaci stáhli.

-mav-