Přístup na web ovládnou mobily a tablety

čtvrtek, 18. srpna 2011, 06:58 Internet & Mobil MediaGuru

Mobilní telefony a tablety budou do jednoho roku představovat téměř 50 % veškerého přístupu na internet, vyplývá ze studie GlobalWebIndex.

Studie shrnuje pět hlavních trendů ve způsobech, jakými uživatelé pracují s internetovými platformami. Dochází k závěru, že PC a notebooky mají být do jednoho roku převážně nahrazeny mobilními telefony, tablety a televizí. Zatímco v současnosti 79 % uživatelů uvádí počítač nebo notebook jako hlavní zdroj pro přístup na internet, do jednoho roku má být těchto uživatelů jen 42 %. Uživatelé budou pro přístup na internet využívat zejména mobily (18 %), tablety (19 %) a také televizní obrazovky (7 %).

Sociální sítě a mikroblogy jsou nejrychleji rostoucími aktivitami na poli sociálních médií. Zatímco ale na rozvíjejících se trzích jihovýchodní Asie jsou sociální média stále rostoucí, na zavedených trzích jako USA, Velká Británie nebo Kanada dochází k mírnému poklesu aktivit na sociálních médích a více uživatelé projevují zájem o e-commerce.

Konzumace TV, video obsahu a filmů je stále na vzestupu a podle studie uživatelé jsou ochotni za přístup k obsahu platit. 29 % online uživatelů by bylo ochotných zaplatit za stažení filmu, TV pořadu nebo hudby.

Vzhledem k překotnému vývoji však nelze mluvit o nějakém globálním trendu. „Z výzkumu jasně vyplývá, že každý trh a každý spotřebitelský segment se chová jinak. Masivní zájem spotřebitelů o mobily a tablety jako primárního přístupu na internet zvyšuje potřebu pro chytré multi-platformní strategie,“ analyzuje zprávu Tom Smith z Trendstream.

-mav-