Story zmenšuje formát a zlevňuje

pátek, 26. srpna 2011, 07:30 Tisk MediaGuru

Sanoma Media relaunchuje svůj klíčový společenský týdeník Story. Součástí změn je mj. menší formát a nižší zaváděcí prodejní cena.

Společenský týdeník Story společnosti Sanoma Media se snaží zmírnit pokles prodaného nákladu. Od pondělí 5. září proto přichází s novou podobou titulu, který bude vycházet v menším formátu, s novou grafikou, obsahem a bude se prodávat – alespoň v počátku – za nižší prodejní cenu 25 Kč. V současnosti se Story prodává za 33 Kč.

„Časopis vychází v prakticky nezměněné podobě od roku 2008, kdy prošel proměnou v luxusní společenský týdeník. Vzhledem k tomu, že si každý produkt po určité době žádá změnu, vylepšení a modernizaci, rozhodl se vydavatel časopis oživit,“ zdůvodnila krok obměny týdeníku Sanoma.

„Zavádíme nové rubriky, které by měly čtenáře upoutat a pobavit. Zároveň ovšem zachováváme některé osvědčené, s nimiž by se pravidelní čtenáři těžko loučili,“ popisuje šéfredaktorka časopisu Daniela Prokopová. 

Mezi stěžejní rubriky týdeníku mají nadále patřit například rozhovory s celebritami. „Story bude hravější a zábavnější, ale zároveň se nevzdává sloganu, že jde to jediný časopis, který o hvězdách nejen píše, ale také s nimi mluví,“ dodává šéfredaktorka.

Týdeník Story před třemi lety prošel poměrně výraznými změnami, které ho definitivně posunuly z bulvárního segmentu. Časopis tehdy svůj formát zvětšoval, rozšířil počet stran a zejména razil koncept časopisu jako „nejluxusnějšího společenského magazínu“.

Prodané náklady týdeníku se v průběhu let sice mírně snižovaly (viz graf), ale v kontextu celkového vývoje prodaných nákladů tiskových titulů nešlo o zásadní úbytky. Vloni se prodané náklady meziročně snížily o 7 %, v letošním roce se ale pokles prodaného nákladu o něco zrychlil. Za prvních šest měsíců letošního roku představoval průměrný prodej 33 tis. výtisků, což je o 16 % méně než za stejné období vloni. 

 Vývoj prodaného nákladu týdeníku Story, 2007-2011

Zdroj: ABC ČR

-mav-