QR kódům hrozí konec. Google je nahrazuje obrázky

čtvrtek, 22. září 2011, 01:43 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Do testování prvních outdoorových reklam využívajících vyhledávací služby Google se zapojily Sony, Ford či L'Oréal.

Vyhledávání pomocí fotografií a obrázků, které Google představil na počátku loňského roku, začala nyní tato americká firma nabízet i jako alternativu k technologii QR kódů. Dvouměsíční zkušební kampaň, do které se zapojila řada globálních značek, odstartovala tento týden ve Velké Británii.

Princip fungování zůstává stejný. Poté, co uživatel reklamu vyfotí, je přesměrován na konkrétní web, kde je mu nabídnut speciální obsah. Ten pro návštěvníky vybraných londýnských obchodních center připravily mimo jiné i Samsung, Delta Airlines či French Connection.

Google není první, kdo obrázky náhradou za čtverečkové odkazy nabízí. Namísto QR kódů jich ve své kampani díky aplikaci agentury Blippar již dříve využila společnost Cadbury. Rozšíření platformy Android, pro kterou je služba Google primárně určena, a především B2B podpora projektu ze strany internetového giganta, ale může předznamenávat konec na neasijských trzích již tak okrajově využívané QR technologie.

Jedinou překážkou hromadného nástupu reklam využívajících služby Google tak zůstává nutnost aplikaci, která přesměrování i samotné obrázkové vyhledávání umožní, nejdříve do mobilního telefonu nainstalovat.

Nejnápaditější využití QR v reklamě

Červený kříž, Japonsko

Seat, Slovensko

Disney, Japonsko

MusicMaster, Dubaj

JFK Presidential Library and Museum, Spojené státy

Text připravil: Petr Tomáš Vocelka