Trendy mobilního internetu v ČR: iPad v srpnu zpomalil

pátek, 16. září 2011, 00:42 Internet & Mobil MediaGuru

iPad zaznamenal meziročně největší nárůst popularity mezi českými uživateli internetu, v srpnu ale mírně zpomalil.

Česká online populace dosahuje nyní téměř šest milionů uživatelů a mnoho z nich se stále častěji připojuje k internetu nejen z počítačů, ale také z mobilů či tabletů. Počet uživatelů mobilního internetu se tak poměrně rychle rozrůstá, a proto se největší společnosti působící v odvětví mobilních přístrojů snaží nalézt odpověď na základní otázku, jak dobýt svět mobilního internetu.

Globální trendy v oblasti mobilních zařízení se projevují i na českém trhu, patří k nim například popularita iPadu a s tím spojená převaha Applu nad Nokií anebo v poslední době rychlý růst popularity mobilních zařízení od značky Samsung.

Trendy z českého trhu mobilních zařízení jsou k dispozici na stránkách gemiusRankings, kde jsou pravidelně publikovány žebříčky nejpopulárnějších mobilních zařízení mezi českými uživateli internetu, sestavené na základě dat ze studie gemiusTraffic. Podle těchto dat jsme byli v červenci svědky vítězství iPadu v žebříčku nejpoužívanějších mobilních zařízení. Tomuto tabletu trvalo od oficiální premiéry na českém trhu pouhých osm měsíců, než se stal nejpoužívanějším mobilním zařízením mezi českými uživateli internetu.

iPad je mobilním zařízením, které zaznamenalo meziročně největší nárůst popularity mezi českými uživateli internetu. V květnu 2010, tedy několik měsíců po jeho světové premiéře a půl roku před jeho oficiálním uvedením na český trh, pocházelo z tohoto tabletu již 2,3% všech zobrazení stránek generovaných mobilními přístroji. Je tedy zřejmé, že mnoho českých uživatelů internetu nečekalo na oficiální uvedení iPadu v ČR a pořídilo si ho v zahraničí. Pozice tohoto tabletu rychle posilovala mezi listopadem 2010 a lednem 2011, kdy si iPad  získával každý měsíc tři procenta zobrazení stránek pocházejících z mobilních zařízení. Tento nárůst byl pravděpodobně ovlivněn výše zmíněným oficiálním uvedením novinky od Applu na český trh (30. listopadu 2010) a také vánočním obdobím.

V červnu 2011 se poprvé vyrovnal podíl zobrazení stránek generovaných iPadem a iPhonem. V prvních týdnech července dokonce získal iPad nad iPhonem převahu, kterou si udržel i v následujících týdnech a dosáhl tak na pozici lídra na trhu mobilních zařízení v ČR (více než 23 % zobrazení stránek). Převaha iPadu nad iPhonem je také viditelná na dalších trzích, například na Slovensku, v Polsku, Estonsku, Rusku, či Slovinsku.

V srpnu letošního roku jsme však mohli na trhu mobilních zařízení pozorovat nový trend, který ovlivnil žebříček nejpoužívanějších mobilních zařízení pro připojení k internetu v ČR. V tomto měsíci, pravděpodobně kvůli období dovolených, poprvé lehce klesl počet zobrazení pocházejících z iPadu, který dosud zaznamenával pouze růst.

Z pětice nejpoužívanějších zařízení mezi českými uživateli vypadly také v posledních týdnech dva mobily od Nokie: Nokia 5230 a Nokia E52. Na jejich místo se zařadily dva chytré telefony od společnosti Samsung, Samsung GT-i9000 Galaxy S a GT-i9100Galaxy S II. I když se žádný z nich prozatím ani zdaleka nedokázal přiblížit popularitě iPhonu či iPadu, tak vysoký podíl zobrazení generovaných těmito smartphony určitě stojí za pozornost.

Samsung GT-i9000 Galaxy S a GT-i9100 Galaxy S II, koncipovány jako konkurence pro iPhone, si mezi českými uživateli internetu získaly v posledním měsíci poměrně velkou oblibu, což se projevilo i ve zvyšujícím se počtu stránek generovaných těmito mobily. V srpnu oba smartphony od značky Samsung zaznamenaly více než dvouprocentní nárůst zobrazení stránek a uvidíme, zda by mohly v následujících měsících ohrozit prozatím neotřesitelnou pozici iPadu a iPhonu.

V poslední době přitahuje pozornost médií a potenciálních zákazníků novinka od značky Samsung, tablet Galaxy Tab, a to nejen z důvodu jeho inovativních řešení, ale také kontroverzí kolem sporu mezi značkami Apple a Samsung. Galaxy Tab byl kvůli tomu dočasně stažen z prodeje v Německu, ovšem v ČR tento zákaz neplatí a premiéra nového tabletu proběhla tento týden. Z Galaxy Tab 10.1 pocházelo v posledních dvou týdnech 0,75% zobrazení stránek a v dalších týdnech se ukáže, zda si tento tablet dokáže získat zájem českých uživatelů internetu.

Jisté ovšem je, že rychlý nárůst počtu zobrazení generovaných telefony Samsung Galaxy S a Galaxy S II přispěl k posílení pozice značky Samsung mezi výrobci mobilních zařízení. Za poslední měsíc bylo mobilními přístroji od této značky provedeno téměř 10% všech zobrazení stránek, což je téměř dvakrát více než před měsícem. Samsung si tak v srpnu získal čtvrté místo v žebříčku výrobců mobilních zařízení v ČR. První místo patří v současné době Applu, který je lídrem mezi českými uživateli internetu od října 2010, hlavně díky rostoucí popularitě iPadu a iPhonu. Nicméně počet zobrazení, generovaných mobilními přístroji od Applu a Nokie v posledních měsících mírně klesá ve prospěch výše zmíněné značky Samsung.  

Článek připravila: Izabela Urbanová, Gemius

Žebříček pěti nejpoužívanějších mobilních zařízení v ČR v červenci 2011