ComScore zvažuje, zda v Česku zůstat

středa, 19. října 2011, 07:34 Internet & Mobil MediaGuru

Americká společnost ComScore, která měla původně měřit návštěvnost českého internetu, zvažuje, zda v Česku setrvá.

Společnost ComScore zatím své budoucí plány nekomentuje, podle neoficiálních informací ale v současnosti analyzuje situaci a zabývá se otázkou, zda má smysl v České republice zůstávat. ComScore sice letos v květnu zvítězil ve výběrovém řízení na měření návštěvnosti českého internetu a připravoval se tak na tříletou práci pro zadavatele výzkumu, Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR), ten ale minulý týden z důvodu časových prodlev při přípravách nového měření rozhodl, že návštěvnost internetu bude dále měřit společnost Gemius.

Americká společnost ComScore sice vstoupila do výběrového řízení na měření návštěvnosti českého internetu na poslední chvíli, přesto ale dokázala v tendru zvítězit nad stávajícím realizátorem, společností Gemius (partnerem Gemiusu v internetovém měření je Mediaresearch). Firma do té doby v Česku nepůsobila a svoji pobočku zde začala budovat až poté, co byla letos na jaře vyhlášena vítězem tendru.

Rozhodnutí SPIR z minulého týdne ale podstatně mění situaci a ComScore teď bude muset zvážit, zda má v Česku přetrvávat i přesto, že přišel o svoji hlavní zakázku v hodnotě jednotek milionů korun ročně. Je otázkou, zda by dokázal ad-hoc studiemi zajistit adekvátní výnosy po přechodnou dobu, než SPIR vypíše nový tendr. K tomu by mělo údajně dojít za rok. I to je však velmi nejistá strategie a nemusí znamenat, že v příštím tendru bude ComScore úspěšný.   

Pro český internetový trh je ale možná škoda, že některé ze záměrů ComScore nebudou realizovány. Především pokud jde o oblast mediálního plánování, chtěla firma přivést sofistikované nástroje, které by pozvedly kvalitativní možnosti plánování české internetové reklamy. Pro tento účel využívá nástroje Media Metrix, shromažďujícího podrobné sociodemografické údaje o uživatelích internetu, a umožňujícího cílené oslovování uživatelů právě na základě sociodemografie a behaviorálních charakteristik, stejně jako vyhodnocení kampaně s podobnými veličinami jako televizní GRP, zásah či frekvence.

Na druhou stranu se ukázalo, že český trh není zvyklý na způsoby plánování reklamy, které jsou obvyklé na západní polokouli. CosmScore totiž nepracuje s denními ani týdenními daty, které český trh tolik vyžaduje, což byla jedna z překážek, kterou musela americká firma překonávat. Proto nabídla dodání denních a týdenních dat o počtu reálných uživatelů, získaných přes skripty a kalibrované podle chování panelu, nikoli pouze výpočty získané na základě měřících skriptů.

-mav-