Slabé září na českém internetu

středa, 26. října 2011, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Ve srovnání se srpnem se počet uživatelů na českém internetu v září zvýšil jen o 0,8 %, což je nejhorší výsledek za posledních pět let.

Počet internetových uživatelů v letošním září dosáhl podle dat NetMonitoru 5,898 milionu (návštěvnost z ČR). Přestože to celkově bylo více než v srpnu, počet uživatelů po prázdninách nevzrostl příliš výrazně (+0,8 %), a počet zhlédnutých stránek dokonce meziměsíčně klesl (-2,5 %).

Měřeno počtem měsíčních unikátních návštěvníků bylo letošní září ve srovnání s druhým prázdninovým měsícem nejslabším za posledních pět let, pokud jde o meziměsíční nárůst návštěvnosti. Za tuto dobu se nestalo, že by návštěvnost v září oproti srpnu vzrostla pouze o necelé 1 % (viz tabulka) a že by počet zhlédnutých stránek klesl. Také celková strávená doba na internetu se v září oproti srpnu snížila, a to v průměru o 24 minut (ATS rel. měsíc).

Trend vývoje návštěvnosti září vs. srpen (v %), 2007-2011

Zdroj: NetMonitor

Souhrnné zářijové číslo znamená, že se návštěvnost českého internetu nedostala nad jarní hodnoty (březen, duben, květen), jak tomu bylo v uplynulých letech. Za zářijovými výsledky může stát teplé počasí, které se mohlo odrazit na menším přílivu uživatelů, než by se po prázdninách očekávalo.

Vývoj návštěvnosti internetu, RU měsíc, leden-září 2011  

Zdroj: NetMonitor

-mav-