Česko kompletně přešlo na digitální televizní vysílání

středa, 09. listopadu 2011, 05:49 TV MediaGuru

Česko kompletně přešlo na digitální televizní vysílání. Analogové vysílání tak až na výjimky skončí k 11. listopadu.

Poslední digitální vysílače Tlustá hora a Ploštiny na Zlínsku spustily České Radiokomunikace 4. listopadu. V současné době v ČR existují čtyři tzv. multiplexy. První dva, ve kterých vysílají Česká televize, TV Nova, Prima a TV Barrandov, pokrývají 99,6 procenta republiky. Digitální signál nepřijímají lidé žijící v některých oblastech Šumavy, Českomoravské vrchoviny nebo Beskyd. Multiplex, který provozuje společnost Czech Digital Group, technicky zajišťují České Radiokomunikace a vysílají v něm TV Metropol, Prima Love nebo křesťanské Radio Proglas, má pokrytí 95,5 procenta. Signál není dostupný například na Znojemsku nebo v oblasti Beskyd. Čtvrtý multiplex, který provozuje společnost O2, má pokrytí pouze v Praze, Brně a Ostravě.

"Ukončením projektu digitalizace pro nás nic nekončí, naopak začíná další důležitá vývojová etapa, kterou je zavedení a rozvoj nového nástupnického systému DVB-T2. Ten umožní vysílání obrazu ve vysokém rozlišení tak, aby byla naplněna volání diváků po vyšší obrazové kvalitě," řekl generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

Digitalizace přinesla divákům širší nabídku televizních programů, kvalitnější obraz a zvuk a doplňkové informační služby. Pozemní digitální vysílání je pro diváka bezplatné, jedinou podmínkou je mít set-top box nebo televizi s digitálním tunerem DVB-T.

Digitalizace ale přinesla i některé nevýhody, například divákům v místech s méně kvalitním signálem může obraz "zamrzat" nebo "kostičkovat". Lidé, kteří na takových místech dříve analogovou televizi (byť v horší kvalitě) přijímali, nemusí mít signál vůbec. Řada majitelů nemovitostí také musela investovat do nových anténních systémů nebo úprav nynějších.

Řádné digitální vysílání začalo v říjnu 2005, a to nejprve v Praze. První oblastí, kde bylo zcela vypnuto analogové vysílání, bylo v srpnu 2007 Domažlicko. První velkou oblastí bez analogu se na jaře 2009 stala Praha.