Google a YouTube v novém NetMonitoru s otazníkem

středa, 30. listopadu 2011, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Nový NetMonitor sice plánuje měřit i tzv. nezapojená média, přítomnost Googlu či YouTube v něm je ale stále nejistá.

Výzkum návštěvnosti českého internetu a sociodemografie jeho uživatelů, NetMonitor, vstoupí od 1.1. 2012 do další fáze. Realizátory výzkumu zůstávají agentury Gemius a Mediaresearch, přestože jejich role se oproti současnému stavu mění. Od nového roku to bude Gemius, na kterém bude spočívat větší díl odpovědnosti.

Nová podoba výzkumu NetMonitor slibuje některé novinky. Jednou z nejvýznamnějších zřejmě bude denní zveřejňování údajů o počtu reálných uživatelů (RU) v online aplikaci (OLA) místo dosavadních „odhadů“ RUest. Zatímco v současnosti se muselo na počty o reálných uživatelích čekat do 25. dne v měsíci, v novém NetMonitoru budou tyto údaje k dispozici na denní bázi. Je to způsobeno novým výpočtem hodnoty RU. Realizátoři výzkumu ale neočekávají, že by její nový způsob výpočtu znamenal zásadní odlišnost od dosavadních hodnot RU.

Další novinkou je dostupnost sociodemografických profilů uživatelů sledujících stremovaná videa či přistupujících na web přes mobilní aplikace. Změnou je také zpřístupnění dat o internetových stránkách tzv. nezapojených médií. Zatím ale není jasné, zda budou k dispozici údaje o konkrétních nezapojených médiích. Týká se to např. návštěvnosti Facebooku, Googlu či YouTube, které v aktuálních datech NetMonitoru absentují a které nechtějí být měřeny pomocí měřících skriptů. Údaje o návštěvnosti těchto nezapojených médií se tak zjišťují z panelového šetření. Dostupnost dat o jejich návštěvnosti však bude záviset na tom, zda budou ochotná za účast ve výzkumu platit. Cena pro nezapojená média bude přitom vyšší než pro média, která měřící skripty nasazují.

Další tříletá výzkumná vlna NetMonitoru začne v lednu 2012. Původně ve výběrovém řízení uspěla americká společnost ComScore, SPIR se ale posléze rozhodl změnit své rozhodnutí a ponechat měření společnostem Gemius a Mediaresearch. Změnu rozhodnutí odůvodnil tím, že některé požadavky zadavatele nemohly být v očekávaném časovém termínu splněny.

-mav-