Omnicom a GroupM vidí odlišně vývoj trhu v roce 2012

čtvrtek, 03. listopadu 2011, 10:45 TV MediaGuru

Největší komunikační skupiny na mediálním trhu nabízejí odlišné pohledy na vývoj trhu v roce 2012.

Komunikační skupiny Omnicom Media Group a GroupM, které patří k největším tuzemským mediálním skupinám, vidí odlišně vývoj českého mediálního trhu v příštím roce. Zatímco Omnicom Media Group předpovídá pokračování klesající tendence na trhu, GroupM se kloní ke stagnaci až k mírnému růstu. V rámci diskuse o televizním trhu to na konferenci Forum Media řekli generální ředitelé obou společností Petr Bažant a David Lhota.

„Očekáváme, že český trh půjde v příštím roce do čtvrtého roku poklesu. Souvisí to s potenciálním poklesem HDP a poklesem spotřeby, a proto si myslíme, že klienti budou opatrnější,“ uvedl CEO Omnicom Media Group Petr Bažant.

Naopak David Lhota, CEO GroupM, je ve výhledu optimističtější. „Myslíme si, že investice budou v příštím roce mírně narůstat. Hodně o vývoji v příštím roce napoví vývoj v posledním letošním čtvrtletí,“ zmínil David Lhota.

Oba se ale shodují v tom, že televize je mediatypem, kterému se i v obtížnějších podmínkách daří lépe než jiným mediatypům. „Investice klientů jsou vázané na prodej a při klesajících rozpočtech se kloní k jistějším mediatypům. Přesto, že rozpočty jsou nižší, podíl TV bude narůstat,“ uvedl Petr Bažant.

David Lhota očekává v příštím roce růst investic do televize o 1-3 %. „Zásadními faktory, které investice ovlivní, bude cenová úroveň a otázka, co se stane s penězi, které se uvolní po konci reklamy na České televizi.“

Zástupci největších komunikačních skupin také upozornili na to, že cenové zvýšení na TV Nova může dosáhnout i vyšších hodnot než Novou deklarovaných 5-9 %. „Když jsme si interně propočítali možná navýšení u klientů s vysokým podílem Nova Cinema a low season, tak jsme došli ke zdražení i 30 %,“ řekl Petr Bažant. Na vyšší nárůst ceny poukázal i David Lhota, který rovněž očekává, že Nova dá ze své pozice klíčového televizního hráče zřetelněji najevo své programové záměry.

-mav-