Říjen potvrdil sbližování podílů Novy a Primy

pondělí, 07. listopadu 2011, 10:20 TV MediaGuru

Sledovanost TV stanic v letošním říjnu ukázala, že Prima opět vzrostla a přiblížila se Nově. Té ale stále patří pozice lídra trhu.

Televizní sledovanost v letošním říjnu potvrdila, že zájem diváků o televizní obrazovky neklesá. Naopak, doba strávená (ATS) sledovaností televize byla v letošním říjnu nejvyšší ve srovnání s předcházejícími říjnovými měsíci za posledních pět let (3:28 hodin).

Změny podílu (share) hlavních komerčních hráčů, TV Nova a TV Prima, byly v říjnu nejvýraznějšími změnami oproti měsíci září.

Televizi Prima se v říjnu podařilo navázat na dobré výsledky z předešlých měsíců a aktuálně se dostala na svůj nejlepší letošní výsledek (20,28 %). V prime-time dokonce zaznamenala svůj nejlepší výsledek za posledních pět let (22,09 %). Protože i spřízněné stanice Primy (Prima Cool, Prima Love) své postavení ve srovnání s letošním září mírně vylepšily, zaznamenala celá skupina Prima v říjnu podíl 25,33 %.

Přestože Nova stále drží pozici jedničky na televizním trhu, její podíl se v celodenní sledovanosti v říjnu snížil na 27,74 %, v prime-time pak na 32,13 %. Sesterské stanici Nova Cinema se podařilo podíl na trhu zvýšit, což skupině Nova celkově v říjnu přineslo podíl 32,76 % (sledovanost celý den, D15+).

Ostatní televizní stanice dosáhly v říjnu podobných výsledků jako v září. ČT1 mírně posílila, naopak zbývající kanály České televize lehce poklesly. Mírné snížení podílu zaznamenala i TV Barrandov.

Share TV stanic v říjnu 2011, celý den, D15+, údaje v %

Zajímavý je pak pohled na vývoj televizní sledovanosti od roku 2008. Ukazuje se, že nástup digitalizace nepřinesl významné změny, pokud jde o počet hráčů, kteří mají dominantní postavení na televizním trhu. Stále je totiž hlavní divácký zájem – i díky zavedeným novým kanálům – rozprostřen mezi trojici Nova, Česká televize, Prima. Přesto je vidět, že za uvedenou dobu oslabily zejména hlavní kanály České televize (ČT1) a vlajkový kanál TV Nova.

Vývoj podílu TV stanic, 2008-2011

Z hlediska postavení jednotlivých televizních skupin je vývoj v letošním roce nakloněn zejména skupině Prima, která se už v celkovém podílu výrazně přiblížila celkovému podílu České televize a stahuje i náskok vedoucí skupiny Nova.

Vývoj podílu TV skupin, 2008-2011

 -mav-