Sociální sítě důrazněji vstupují do zpravodajství

pondělí, 07. listopadu 2011, 07:15 Internet & Mobil MediaGuru

Twitter a Google zavedly novinky, kterými snižují hranici mezi sociálními sítěmi a profesionálními organizacemi vytvářejícími zpravodajství.

Sociální sítě Twitter a Google+ přišly v uplynulých dnech s novými úpravami, které ve své podstatě vedou k tomu, že se obě sítě snaží přiblížit k profesionálním zpravodajským organizacím. Po oznámení nové aplikace od Facebooku tak jde o další krok na straně sociálních sítí, zmenšující rozdíly mezi nimi a profesionálními publishery.

Twitter představil novou službu Top news, kterou však zatím testuje jen u některých uživatelů této sociální sítě. V případě, že uživatel využívá hledání na Twitteru, zobrazují se mu nejen tweety, v nichž se hledaný výraz vyskytuje, ale i relevantní zpravodajský článek. V testovací verzi se zatím objevuje jen jeden z těchto zpravodajských textů, což prozatím podporuje úvahy, že vydavatel, jehož text se v nové rubrice Twitteru objeví, bude ve výhodě. Na novou aktivitu Twitteru upozornila Coleen Taylorová na webu GigaOm, která se domnívá, že „tato nová rubrika může pomoci Twitteru stát se rovnocenným zdrojem pro vyhledávání obsahu od tradičních producentů, jakými jsou např. zpravodajské organizace“, uvedla. Komentátoři se ale shodují na tom, že Twitter se tímto krokem posouvá od pasivního sběratele zpráv k aktivnějšímu správci svého obsahu.

Druhou novinkou je pak aktivita sociální sítě Google+, která zavádí možnost pro novináře zobrazovat u jejich článků fotografie včetně údajů o tom, kolik lidí je na dané novináře prostřednictvím Google+ napojeno. Stane se tak tedy v případě, že novináři spojí svůj článek s profilem na Google+. Také v tomto případě byly reakce dvojznačné. Zatímco někteří kritici vidí v této iniciativě chytrý tah od Googlu, kterým se snaží více zapojit novináře do sítě Google+, jiní poukazují na to, že podporou novinářů, kteří využívají Google+, nezíská Google vždy přístup k nejlepšímu zpravodajskému obsahu.

Kroky obou významných představitelů sociálních médií ale nejsou považovány za velké překvapení. Komentátoři se shodují, že jejich spojení s online žurnalistikou bylo v zásadě nevyhnutelné. Propojování tradičních zpravodajských organizací a sociálních médií je rostoucím trendem. Představení nové aplikace Facebooku na konferenci f8, která uživatelům umožňuje číst texty z titulů jako Guardian, The Washington Post nebo The Wall Street  Journal, už prolomení této hranice předznamenalo.

-mav-