TV zpravodajství českých stanic se změní

úterý, 01. listopadu 2011, 08:02 TV MediaGuru

Změny své hlavní zpravodajské relace připravuje vedle ČT1 také lídr tuzemského trhu TV Nova.

Letošní a příští rok bude ve znamení změn hlavních zpravodajských relací českých televizních stanic. Poté, co proměnu zpravodajské relace Události jakožto hlavního zpravodajského pořadu ČT1 zmiňoval jako nutnost nový generální ředitel České televize Petr Dvořák, plánuje změny také česká nejsledovanější zpravodajská televizní relace Televizní noviny.

Situace ve sledovanosti hlavních zpravodajských relací českých stanic se za poslední dva roky značně změnila. Přestože souhrnná (kumulativní) sledovanost všech tří zpravodajských pořadů (Televizní noviny, Události, Zprávy TV Prima) dosáhla v letošním září v porovnání se stejným obdobím před dvěma lety podobných hodnot (mírný pokles o 162 tis. diváků), došlo k výraznějším změnám uvnitř sledovanosti jednotlivých relací. Za poslední dva roky posílila sledovanost Zpráv TV Prima (počet diváků v září 2009 a v září 2011: + 50 %), která se v letošním září se přiblížila hranici 1 mil. diváků. Události ČT1 klesly ve stejném období o 20 % a staly se až trojkou ve sledovanosti zpravodajských relací.

Vývoj sledovanosti zpravodajských relací (IX/2009 - IX/2011), v tis.

Proměnu zpravodajské relace Události ČT1 má v kompetenci nový výkonný ředitel ČT24 Zdeněk Šámal, který už avizoval, že chce zpravodajství ČT1 vrátit punc důvěryhodnosti a exkluzivity. Podle původních záměrů generálního ředitele Petra Dvořáka by se nové Události mohly představit příští rok na jaře.

Práce na přípravách změn své zpravodajské relace zahájila i TV Nova. „Televizní noviny měníme postupně a připravujeme sérii zásadnějších změn, které představíme, až budou hotové,“ potvrdil ředitel PR TV Nova Vladimír Mužík. O jaké změny konkrétně půjde, Nova zatím neupřesnila, ani to, kdy by se měly znatelněji na obrazovce projevit. Půjde ale o další změnu u zpravodajských a publicistických pořadů nejsledovanější české stanice. Ta totiž také pracuje na spuštění svého diskusního pořadu.

Share zpravodajských relací v září 2011

Zdroj: ATO-Mediaresearch

-mav-