Večerníček se přesune na ČT2, budou i další změny

středa, 23. listopadu 2011, 01:29 TV MediaGuru

Večerníček se po 47 letech přesune počínaje Novým rokem z prvního programu České televize na ČT2. Zastaví se vysílání pořadů Pokondr live a Kolo plné hvězd.

Zároveň s ním se do vysílání ČT2 přemístí celý blok dětského vysílání od 17:00. Důvodem je pokles sledovanosti Večerníčku, napsaly dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) a Právo. Zpravodajskému pořadu Události tak bude na ČT1 předcházet vědomostní soutěž Taxík a ČT chystá i další změny pořadů. 

Na ČT2 si Večerníček uchová svůj tradiční čas 18:45, po něm budou nově následovat další dětské seriály typu Včelka Mája. Podle MfD se jeho sledovanost snížila pod 300.000 diváků a prohrává souboj s dětským pásmem Animáček na TV Barrandov. "ČT za poslední roky ztratila dvě třetiny svých dětských diváků, u některých pořadů se zájem propadl třeba ze 300.000 na 60.000 dětí," řekl deníku šéf programů České televize Milan Fridrich. 

V rámci dalších změn se příští rok nebudou vysílat pořady Pokondr live, Výletníci ani pamětnické Kolo plné hvězd. Vznikne ale seriál pro rodiny s dětmi. "ČT není muzeum televizní tvorby, musí omladit typy pořadů i publikum. Ale cesta ke střední generaci potrvá dva roky," řekl Fridrich. 

ČT příští rok chystá pokračování úspěšných cyklů jako Zdivočelá země, Vyprávěj, Pošta pro tebe, Na cestě, Všechnopárty či 13. komnata, řekl v rozhovoru pro dnešní Právo generální ředitel ČT Petr Dvořák. Od ledna také začne vysílat patnáctidílný rodinný seriál Život je ples s Danielou Kolářovou, Radoslavem Brzobohatým a Vilmou Cibulkovou. Od BBC koupila ČT seriál Opatství Downton oceněný cenou Emmy za seriál roku 2010, chystá také seriály Kennedyové, Borgiové nebo Impérium: Mafie v Atlantic City. 

Původní dramatické tvorbě bude podle Dvořáka znovu vyhrazen nedělní hlavní večerní vysílací čas, na Nový rok to odstartuje rodinný film Kuky se vrací. Z dalších pořadů ČT pozastavila Pod pokličkou nebo Kuchařská pohotovost, Kluci v akci zůstávají, ale jejich podoba se bude měnit. 

ČT2 bude sedmkrát v týdnu od 20:00 vysílat dokumenty, řekl Dvořák. Nabídne také nový cyklus Velikáni filmu, vždy dva snímky týdně od jedné režisérské legendy typu Vláčila, Felliniho, Buňuela nebo Polanského. Plánuje se rozšíření nočního filmového klubu, až pětkrát týdně se v jeho rámci budou krátce po desáté vysílat někdy i dokumenty. Zda ČT bude usilovat o koupi vysílacích práv na mistrovství Evropy ve fotbale, nebude televize nyní komentovat, uvedl ředitel.