Média vyjádřila poctu Václavu Havlovi

neděle, 18. prosince 2011, 18:26 Internet & Mobil, Tisk, TV MediaGuru

Zpráva o úmrtí Václava Havla ovládla nedělní zpravodajství hlavních českých i zahraničních médií. BBC změnila svoji červenou barvu za černou.

Česká televize například zkrátila diskusní pořad Otázky Václava Moravce a spustila na programech ČT1 a ČT24 mimořádné vysílání. Moderátoři byli oblečeni v černém a prostřednictvím speciálního vysílání vzpomínali na Václava Havla. ČT1 a ČT2 upravily své podvečerní a večerní pořady. Svůj program v hlavním večerním vysílacím čase změnily také komerční stanice Nova a Prima.

Program pozměnil kvůli úmrtí prvního polistopadového prezidenta tehdejšího Československa a následně i České republiky také Český rozhlas. Na své stanici Radiožurnál vysílal nepřetržitě až do půlnoci zvláštní program věnovaný Václavu Havlovi.

Deník Mladá fronta Dnes přinesl speciální vydání Slzy pro Havla, které vyšlo v rozsahu šesti stran a v neděli podvečer bylo zdarma distribuováno v Praze a v Brně.

Výrazně změnily podobu také hlavní tuzemské zpravodajské servery. Jejich úvodním stránkám dominovaly fotografie v černobílém provedení a životopis Václava Havla. Zároveň spustily on-line reportáže informující o reakcích ve světě i aktuálních ohlasech občanů i politiků. Například server iHNed.cz zařadil do zpravodajství poslední rozhovor Hospodářských novin s Václavem Havlem z letošního března. Server iDnes.cz umístil na své stránky i kondolenční knihu, kde mohou čtenáři elektronickou cestou napsat smuteční kondolence.

Úmrtí Václava Havla se v neděli odpoledne stalo i diskusním tématem číslo jedna na sociálních sítích. Komentáře vyjadřující úctu a obdiv k českému dramatikovi a politikovi, citáty z jeho děl a proslovů přibývaly na Twitteru po stovkách ze všech koutů světa. Obdobně tomu je i na stránkách Facebooku, kam lidé umísťují odkazy na zprávy o úmrtí Václava Havla a následně vyjadřují v diskusích soustrast rodině. Komentáři plnými soustrasti a obdivu je zaplaven i facebookový profil Václava Havla.

Úmrtí Havla dokonce vedlo ke změnám jednoho z nejsledovanějších zpravodajských serverů, britské stanice BBC. Ta změnila vzhled svých zpravodajských stránek, svoji klasickou červenou barvu upravila na černou.

O nedělním skonu bývalého českého prezidenta Václava Havla v neděli informovala na prvních stránkách svých zpravodajských serverů i další nejvýznamnější zahraniční média, včetně CNN nebo deníků The New York Times, The Guardian, Le Monde a dalších.

O Havlovi psala jako o hrdinovi, velkém Evropanovi nebo symbolu boje proti komunismu. O úmrtí světoznámého spisovatele, disidenta a politika se však mohli dozvědět i čtenáři médií na Blízkém východě, v Indii nebo Brazílii. Téma se také hojně objevuje v diskuzích na sociálních sítích.

BBC ve svém nekrologu o Havlovi píše jako o muži, který bez krveprolití pomohl svrhnout komunistickou vládu a který se z disidentského autora divadelních her stal k překvapení světa během několika týdnů prezidentem. A na rozdíl od těch předchozích si i ve funkci zachoval osvěžující otevřenost.

Jako hluboce vážného myslitele, který měl zároveň rozpustilý smysl pro humor, českého exprezidenta připomíná CNN, která také píše o Havlových příležitostných projížďkách hradem na koloběžce. Zdůrazňuje dále, že Havel, který kvůli svým protirežimním postojům strávil několik let ve vězení, až do konce svého života zůstal silným podpůrcem disidentů po celém světě.

Deník The New York Times píše o Havlovi jako o plachém intelektuálovi s drobným knírkem a neudržovanými vlasy, který se stal symbolem moci lidí nenásilnou cestou zvítězit nad totalitární vládou. "Pravda a lásku musí zvítězit nad lží a nenávistí," připomíná list jeho slavný citát, podle něhož se prý snažil žít. The New York Times také oceňuje zásluhy Havla, který byl několikrát nominován na Nobelovu cenu za mír, o integraci České republiky do Evropské unie.

V nekrologu britského The Guardian je bývalý český prezident charakterizován mimo jiné jako podsaditý dramatik a muž, který se po převratu v roce 1989 stal nejobdivovanějším z prezidentů nově demokratizovaných států. Byly také časy, kdy byla trocha pravdy na tvrzení, že byl oblíbenějším prezidentem v zahraniční než doma, ale jeho mezinárodní postavení mu pomohlo položit základy pro usmíření mezi Čechy a Němci, píše také britský deník.

Francouzský list Le Monde českého exprezidenta připomíná textem polského novináře a někdejšího disidenta Adama Michnika. Ten na Havla vzpomíná jako svého přítele, který jako první mluvil vlastním hlasem vedeným pravdou a svobodou.

Nejsou to ale jen západní média, která se věnují životu Václava Havla. O nejznámějším českém politikovi posledních několika desítek let píše na svém serveru například také katarská televize Al-Džazíra, indický deník The Times of India nebo brazilské noviny O Globo.

Úmrtí spisovatele, disidenta a politika se hojně diskutuje i na sociálních sítích. Například na Twitteru patřilo krátce po jeho oznámení mezi deset nejdiskutovanějších témat.

Událost zahýbala také internetovou encyklopedií Wikipedia, na jejíž české verzi se informace o Havlově smrti objevila necelou hodinu po jeho skonu - v 11:03. O 11 minut později o úmrtí informovala také anglická verze encyklopedie. Do 20:30 pak byly obě jazykové mutace řadou uživatelů aktualizovány a doplňovány o další podrobnosti; každá téměř 90krát.

-čtk-, -mav-