Televizní leden: mix repríz, filmů a české tvorby

sobota, 10. prosince 2011, 00:02 TV MediaGuru

Komerční televize budou v lednu více reprízovat, Česká televize představí nový seriál Život je ples.

Lednová programová televizní schémata budou oproti hlavním sezónám pozměněna, přesto se v inzertně slabším, ale na druhou stranu divácky vděčném zimním období objeví některé novinky.

Přijde s nimi zejména ČT1, která pozměňuje své vysílací schéma a od ledna nově nasazuje původní šestnáctidílný seriál Život je ples. Vysílat jej bude každé pondělí od 20:00. „V šestnácti dílech vypráví o vztazích mezi lidmi, o lásce, rodině, dialogu mezi generacemi a o stárnutí, které čeká každého z nás,“ představuje seriál Česká televize.

Nově budou na ČT1 vypadat také úterní večery, které by měly být věnované vysílání filmů, koprodukovaných Českou televizí. Jak už dříve ČT avizovala, stáhne show Pokondr Live, kterou vysílá právě v úterý večer společně s reprízou seriálu Malý pitaval z velkého města. V prvním lednovém týdnu zařadí pohádku Císař a tambor a poté připomene Vladimíra Menšíka. Změní se také čtvrteční večery, ze kterých zmizí archivní koktejl Kolo plné hvězd a nahradí ho reprízy seriálu Dobrodružství kriminalisty.

Oproti stávajícímu schématu se nezmění páteční vysílání, složené ze seriálu Vyprávěj a pořadů Třináctá komnata a Všechnopárty. Pátek patří na ČT1 z pohledu sledovanosti k nejúspěšnějšímu z celého týdne. Zůstává také hlavní středeční pořad Pošta pro Tebe, který doplní zahraniční seriál. ČT plánuje v příštím roce postupně ze zahraničí představit např. seriály Panství Downton, Borgiové či Kennedyové. Sobotní večery budou vyhrazeny zábavním pořadům nebo slavnostním přenosům a neděli dále patří původní dramatická tvorba. První lednovou neděli plánuje např. ČT1 odvysílat Svěrákův film Kuky se vrací.

Hlavní komerční televize vynechávají v zimním období vysílání svých stěžejních seriálů (Ordinace v růžové zahradě – TV Nova, Cesty domů – TV Prima). Nova místo Ordinace vyplní lednové úterní a čtvrteční večery vysíláním zahraničních filmů, zatímco Prima si na tradiční dobu, kdy nasazuje Cesty domů, připravila reprízu dvanáctidílného slovenského seriálu Ako som prežil, vysílaného na TV Joj. Jde o sérii převážně tragických příběhů natočených podle skutečných lidských osudů. Ve čtvrtek bude divákům servírovat úspěšný Top Star speciál a také reprízy kulinářského Ano, šéfe!.

TV Nova se vedle zahraničních filmů bude v lednu opírat o reprízu socialistického seriálu Druhý dech (vždy ve středu od 20:00) a během lednových pondělních večerů uvede jednotlivé díly Policejní akademie.

Samostatnou kapitolou je pak nedělní večerní vysílání, které Nova nadále věnuje českým filmům. Zajímavý tak bude tento krok nejen vůči konkurenční Primě, která se v neděli zaměří na zahraniční filmové snímky, ale také vůči ČT1, která neděli také staví na domácí produkci.

Vysílací schéma TV stanic pro leden 2012


-mav-