AdMonitoring: Centrum těsně obhájilo pozici dvojky

čtvrtek, 26. ledna 2012, 07:31 Internet & Mobil MediaGuru

Výsledné objemy hrubých inzertních příjmů z display reklamy v roce 2011 potvrdily pozice nejsilnějších provozovatelů z předcházejícího roku.

Hodnota internetové display reklamy, monitorovaná projektem AdMonitoring v roce 2011, mírně klesla (-3,6 %). Údaje AdMonitoirngu jsou však indikativní, protože monitorují pouze inzertní výkony v tzv. display reklamě a nepokrývají všechny weby českého internetu. Proto se odhaduje, že celkové výdaje do internetové reklamy společně s jejími dalšími typy (pay-per-click, výkonnostní reklama, katalogy) vloni vzrostly. Podle odhadu Sdružení pro internetovou reklamu (SPIR) mohly vloni dosáhnout 9,5 mld. Kč oproti necelým 8 mld. Kč v roce 2010. Svůj odhad však bude SPIR v brzké době zpřesňovat.

Údaje z AdMonitoringu potvrzují, že Seznam.cz je jednoznačně nejsilnějším médiem na poli display reklamy, když na svou stranu získává cca 40 % všech investic směřovaných do této formy internetové reklamy. Pozici druhého nejsilnějšího provozovatele obhájilo vloni Centrum Holdings, přestože oproti roku 2010 pokleslo. Vzhledem k tomu, že třetí nejsilnější Mafra si vloni mírně polepšila, dotáhla se na úroveň Centrum Holdings. Uvedená trojice ovládá dvě třetiny investic v bannerové reklamě.

Z ostatních si vloni polepšily zejména Mladá fronta, Ringier Axel Springer a Internet Info, naopak poklesly Finance Media, CET 21, ARBOinteractive a Sanoma.

Provozovatelé podle objemu monitorované display reklamy (v Kč)

Pozn.: V případě AdActive jde o deklarovaná data pouze za období listopadu a prosince 2011. Celkový dosažený objem za rok 2011 je tak tímto zkreslen a jeho skutečná výše je za loňský rok násobně vyšší.

Business Media se do AdMonitoringu připojilo až v závěru roku 2010, proto také jeho výsledek za rok 2010 je touto skutečností ovlivněn.

Zdroj: AdMonitoring

-mav-