Nejvirálnější obsah tvoří Huffington Post, BBC a Guardian

čtvrtek, 12. ledna 2012, 04:00 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Seznamu dvacítky médií, jež dosahují nejlepší sociální optimalizace, vévodí Britové.

Tlačítka pro sdílení obsahu na sociálních sítích do svého webu zakomponovala dle analýzy online agentury BrightEdge již více než polovina z prvních deseti tisíc nejnavštěvovanějších stránek internetu.

Zejména pro média, blogy a stránky s pravidelně vytvářeným unikátním obsahem se tak sociální optimalizace stává přinejmenším stejně podstatnou jako klasické SEO. Irská agentura NewsWhip proto na sklonku minulého roku zkoumala, kterým médiím se do proudu novinek na sociálních sítích daří proniknout nejmasivněji.

Výsledky analýzy ukazují, že internetem se šíří hlavně britské texty. Žebříčku, který žel zahrnuje pouze anglofonní média, sice s 1 347 virálními zprávami měsíčně vévodí americký deník Huffington Post, jinak ale špička patří výhradně ostrovním médiím.

Data, na základě kterých byl seznam vytvořen, pocházejí z listopadu loňského roku, kdy irská společnost zkoumala přes 60 000 zpráv uveřejněných v online zpravodajství světových médií.

Jako virální byly označeny všechny ty, které byly na Facebooku, Twitteru a jim podobných sdíleny alespoň 150krát za hodinu.

V průzkumu však chyběly internetové stránky Financial Times, Wall Street Journal a dalších médií, které svůj obsah zpoplatňují.

Význam tlačítek pro sdílení na sociálních sítích již dříve potvrdil srpnový výzkum zmiňované agentury BrightEdge, která zjistila, že obsah webů s alespoň jedním odkazem pro sdílení se na komunitních stránkách objevuje sedmkrát častěji než těch, které tuto možnost nenabízejí.

A připomínaná tlačítka se pozvolna prosazují také v direct marketingu.

Počet zadavatelů, kteří možnost snadného sdílení zařazují do své emailové komunikace, dle agentury GetResponse meziročně vzrostl téměř o polovinu a v současnosti dosahuje 18 %. Míra prokliku u těchto zpráv pak činí 5,6 procenta, oproti klasickému emailingu s CTR na úrovni 2,6 %.

-ptv-