Netflix expanduje, Česko zatím vynechává

úterý, 24. ledna 2012, 03:30 Internet & Mobil MediaGuru

Americká videopůjčovna Netflix vstoupila do Evropy. V Česku si zatím jen zaregistrovala ochrannou známku.

Rok 2012 zahájila americká videopůjčovna Netflix expanzí na evropské území. V první třetině ledna začala nabízet své služby ve Velké Británii a v Irsku. Navázala tak na své kroky z loňského roku, když se z domovského teritoria rozšířila do Latinské Ameriky a ještě o rok dříve do Kanady.

Zvláště vstup do Evropy je vnímán jako významný mezník v dalších záměrech největší světové online videopůjčovny. Na britském trhu může přinést změny v rozložení sil na trhu, protože Netflix na něj vstoupil s poměrně agresivní cenovou politikou. Uživatelům nabízí možnost sledovat tisíce filmů a televizních pořadů za poplatek 5,99 liber měsíčně. To je podstatně méně, než kolik si účtují přímí konkurenti – Sky (16 liber měsíčně) nebo Virgin Media (21,50 liber).

Otázkou také je, nakolik bude Velká Británie pro Netflix startovním místem pro větší evropskou expanzi. Přestože region střední a východní Evropy zatím není v hledáčku firmy, v Česku si už Netflix nechal zaregistrovat ochrannou známku pro případné pozdější využití. To, zda a kdy ji bude chtít využít, společnost nekomentuje. “V tuto chvíli nebudeme sdělovat plány pro další expanzi,” reagoval na dotaz MediaGuru.cz Joris Evers, zodpovědný za komunikaci Netflixu.

Možnosti placeného sledování filmových a televizních pořadů se přitom na českém trhu zvyšují. Před koncem loňského roku nabídla možnost předplaceného online obsahu TV Nova se serverem Voyo.cz (189 Kč měsíčně). V minulém týdnu oznámila svoji nabídku měsíčního předplatného videopůjčovna Topfun TV (rovněž 189 Kč) a novou internetovou službu pod názvem PrimaPlay.cz představí v nejbližších dnech TV Prima.

Netflix má v současnosti 20 milionů uživatelů celosvětově a je největší světovou onlinovou službou pro placené sledování filmů a TV pořadů. Uživatelé je mohou sledovat na počítačích (PC, Mac), TV obrazovkách, chytrých telefonech či iPadech. Celkově jsou dostupné ve více než 700 zařízeních. Přestože většinou nabízí obsah od jiných dodavatelů, nově se Netflix letos vůbec poprvé pustil i do výroby vlastní TV show - pod názvem Lillehammer ji představí 6. února.

-mav-