Síť R1 se rozpadá, většina TV stanic ale pokračuje

sobota, 14. ledna 2012, 11:09 TV MediaGuru

Síť regionálních televizí R1, která dosud sdílela kmitočty s TV Prima, se rozpadá. Většina TV ale bude pokračovat ve vysílání.

Přestože od začátku nového roku ukončila síť regionálních studií R1 své vysílání na programu Prima family (důsledek vrácené licence pro program Primy a jeho nahrazení Prima family), většina z celkových pěti TV studií sítě R1 bude ve vysílání dále pokračovat.

Plzeňská televize ZAK spouští od 15. ledna vlastní vysílání. Podepsala totiž smlouvu o šíření zemského digitálního televizního vysílání s Czech Digital Group (CDG), provozovatelem třetího digitálního multiplexu MUX 3. Stane se tak plnohodnotným čtyřiadvacetihodinovým programem vysílajícím v západních Čechách ve třetím multiplexu.

TV ZAK už na stanici Prima family spustila promoční spoty, informující diváky o nutnosti přeladit.

Také liberecká televize Genus TV se dohodla se společností Czech Digital Group a uzavřela s ní v tomto týdnu smlouvu o šíření zemského digitálního televizního vysílání v oblasti Libereckého a Královehradeckého kraje. Oproti současnosti také Genus TV pod novým názvem Genus Plus rozšíří vysílání na celodenní program. Dostupný má být vedle zmíněných krajů také částečně i v regionu středních Čech. „Diváci se mohou těšit na zpravodajství, publicistiku, lifestylové magazíny, kontaktní pořady a další formáty, pro jejichž odvysílání jsme dosud neměli dostatek prostoru,” říká ředitelka Genus TV Alena Roubalová.

Další z televizních studií, R1 Vysočina, se domluvila se společností FTV Prima a podepsala s ní smlouvu o přesunu regionálního vysílání na Prima Love. Termín zahájení vysílání ještě není znám, pravděpodobně se tak stane v únoru.

Na Prima Love se přesouvá také olomoucká TV Morava, která své regionální vysílání na této stanici zahájí 1. února.

Největší otazník se vznáší nad budoucností poslední z pětice TV stanic sítě R1, a to ústecké TV Lyra, jejíž vysílání bude zřejmě ukončeno. Lyra zatím oznámila, že z technických důvodů přerušila od 1. ledna 2012 vysílání, aniž by informovala o svých dalších krocích.

Ve zmíněných TV studiích má přes Regio Media většinový podíl FTV Prima Holding. Svůj podíl se však vloni rozhodla prodat.

-mav-