Majiteli Primy vzrostly v Česku tržby o pětinu

čtvrtek, 09. února 2012, 19:11 TV MediaGuru

Tržby společnosti Modern Times Group (MTG), která spoluvlastní televizi Prima, vzrostly vloni v Česku o pětinu.

Švédská společnost Modern Times Group (MTG), která vlastní českou televizi Prima, se loni propadla do čisté ztráty 1,3 miliardy švédských korun (téměř čtyři miliardy Kč) po zisku 3,5 miliardy SEK v roce 2010, protože jednorázové náklady převážily nad růstem tržeb. V České republice se tržby MTG při stálých měnových kurzech zvýšily o pětinu.

Za růstem tržeb v Česku podle MTG stál stoupající podíl na sledovanosti i trhu s reklamou. Přispělo k němu rovněž ukončení vysílání reklam na veřejnoprávním kanálu ČT1. Firma rovněž upozornila na růst sledovanosti nového kanálu Prima Love u cílového publika. Sledovanost stanic Prima a Prima Cool v klíčové skupině od 15 do 54 let se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila na 30 procent z 25,9 procenta před rokem.

Celkové tržby MTG vzrostly o tři procenta na 13,5 miliardy SEK. Při stálých měnových kurzech stouply o šest procent. "Vykázali jsme rekordní tržby navzdory ekonomické nejistotě, která během roku přetrvávala," uvedl prezident a generální ředitel MTG Hans-Holger Albrecht. Dodal, že výsledky byly sice zasaženy řadou jednorázových položek, ale základní ziskovost podniku zůstala silná a firma zkoumá nové příležitosti k růstu. 
Divize bezplatných televizí v Pobaltí, České republice a Bulharsku loni více než zdvojnásobila provozní zisk na 124 milionů SEK z 52 milionů SEK v roce 2010.