Události od dubna se čtyřmi moderátory

středa, 29. února 2012, 12:43 TV MediaGuru

Marcela Augustová, Jolana Voldánová, Aneta Savarová a Jakub Železný budou hlavními moderátory zpravodajské relace ČT1 Události.

Česká televize představila čtveřici nových moderátorů své hlavní zpravodajské relace Události. Moderátoři byli vedením České televize vybráni na základě kamerových zkoušek a posuzování profesionálních kvalit. Nový moderátorský tým Událostí ve složení Marcela Augustová, Jolana Voldánová, Aneta Savarová a Jakub Železný budou diváci vídat v novém studiu od 1. dubna 2012. V moderování Událostí nebudou pokračovat Iveta Toušlová, Josef Maršál, Bohumil Klepetko a Roman Pistorius.

Události se budou od dubna vysílat z nového studia. Jejich stopáž se celkově se sportovním zpravodajstvím prodlouží až na jednu hodinu.

Celková změna formátu večerních Událostí České televize, která započala již začátkem letošního roku a vyvrcholí zcela novou podobou první dubnový den, patří ke klíčovým prioritám vedení České televize v čele s generálním ředitelem Petrem Dvořákem. „Výběr moderátorů je dalším krokem ve zkvalitňování hlavní zpravodajské relace České televize a věřím, že výsledek diváci ocení. Jsem velmi rád, že se nám jako nejlepší volba moderátorů Událostí potvrdila čtveřice osobností z řad České televize,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

V rámci výběru posuzovalo vedení zpravodajství společně s externími odborníky především kvalifikační, moderátorské i osobnostní předpoklady, dispozice pro týmovou práci a vysokou odolnost proti stresu. Podmínkou také byla minimální pětiletá zkušenost z elektronického média na pozici reportéra/moderátora. Noví moderátoři totiž budou vysíláni i do terénu v případě významných zpravodajských událostí, jakými jsou např. prezidentská volba či důležitá státní návštěva, a budou je přímo z místa komentovat.

„Výběr moderátorů jsme se skutečně snažili nepodcenit, a proto jsme k pilotním zkouškám přizvali i zkušené novináře, kteří dobře znají českou i zahraniční mediální scénu. Názory těchto lidí pro nás při rozhodování měly velkou cenu,“ říká ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

Obsazení moderátorských postů konzultovalo vedení zpravodajství s Vítem Kolářem, bývalým ředitelem české sekce BBC, Robem Cameronem, zpravodajem BBC pro střední Evropu, Danou Schmidt, zpravodajkou deníku Politikenn a Jaromírem Volkem, mediálním odborníkem z Masarykovy univerzity v Brně.

Marcela Augustová je stabilní dlouholetou a zkušenou moderátorkou Událostí, pravidelně také moderuje volební studia. V redakci zpravodajství České televize působí od roku 1994, v České televizi začínala v oblasti tvorby pro děti a mládež.

Jolana Voldánová je také velmi zkušenou a oblíbenou moderátorkou Událostí, svým profesionálním a příjemným vystupováním si získává diváky v různých anketách popularity. Kromě toho má na svém kontě také cenu Novinářská křepelka za významný žurnalistický počin novináři do 33 let. V redakci zpravodajství České televize pracuje od roku 1993, předtím pracovala pro Český rozhlas.

Aneta Savarová začínala v roce 2007 jako moderátorka na ČT24. V roce 2010 začala pracovat v Z1 jako moderátorka ekonomického zpravodajství, od loňského roku spolupracovala se zpravodajstvím ČT Brno a v závěru loňského roku se vrátila zpátky na ČT24. Do týmu čtveřice moderátorů byla vybrána jako zástupce nové moderátorské generace, která bude zapadat do moderního prostředí virtuálního studia Událostí.

Jakub Železný je moderátorem Událostí, komentářů, do České televize nastoupil v roce 2002. V letech 1997 -  2002 spolupracoval s komerčními televizemi, od roku 1993 dosud také spolupracuje s Českým rozhlasem.

-mav-