Zpravodajské deníky se vrátily nad bulvár

pátek, 10. února 2012, 17:40 Tisk MediaGuru

Přestože celková čtenost tuzemských deníků se ve druhém pololetí mírně snížila, zpravodajské deníky si svoji čtenost udržely a dostaly se tak nad bulvární deníky.

I když prodané náklady tuzemských deníků i jejich celková čtenost se ve druhém loňském pololeí v meziročním srovnání mírně snížily, zpravodajským celostátním deníkům se podařilo úroveň čtenosti z předloňského pololetí udržet. To znamená určitou změnu v dosavadním vývoj čtenosti deníků, kdy se spíše dařilo bulvárním deníkům.

Ve srovnání druhého loňského pololetí s druhým pololetím roku 2010 si alespoň jeden zpravodajský celostátní deník (MF Dnes, Lidové noviny, Právo, Hospodářské noviny) přečetlo 1,482 mil. čtenářů, což byl téměř stejný počet jako o rok dříve. Alespoň jeden bulvární deník pak ve stejném období četlo 1,447 mil. čtenářů (o 50 tis. méně než o rok dříve). Znamená to, že zpravodajské celostátní deníky se v loňském druhém pololetí dostaly nad celkovou čtenost bulvárních deníků.

Nižší čtenost než o rok dříve zaznamenaly také regionální deníky, bezplatné deníky a i deník Sport. Ze všech typů deníků byly zpravodajské celostátní deníky jediné, kterým čtenost nepoklesla, což se projevilo meziročním zvýšením jejich podílu o jeden procentní bod na celkové čtenosti tuzemských deníků.

Odhad čtenosti deníků, čtenost na vydání v tis. osob

Podíl deníků na čtenosti ve 2. pololetí 2011

Zdroj: Media projekt, Unie vydavatelů, SKMO, GfK Czech, Median

-mav-