Jak sociální média ovlivňují trh?

středa, 14. března 2012, 07:25 Internet & Mobil MediaGuru

Mají sociální média schopnost fungovat na principech influencer marketingu neboli marketingu prostřednictvím ovlivňovatelů trhu?

Role sociálních médií stále ještě není přesně definována. Otázkou například zůstává, jaký potenciál mají sociální média v tzv. influencer marketingu neboli marketingu prostřednictvím ovlivňovatelů trhu. Influencer marketing je při současné konkurenci velmi zajímavou marketingovou taktikou, jejímž cílem je prostřednictvím identifikování, vyhledávání a získávání ovlivňovatelů na svou stranu dosáhnout svých marketingových cílů.

Zásadním úkolem tedy je najít takového influencera, který má dostatečný vliv na ostatní potenciální zákazníky. Z pohledu sociálních médií je to uživatel, jehož posty/tweety jsou obvykle sdíleny mnohem častěji a více než u průměrných uživatelů. Pro marketéry se pak tito influenceři stávají klíčovými spoluhráči ve chvíli, kdy potřebují své marketingové sdělení rozšířit co nejlépe po internetové komunitě.

Jon Steinberg, prezident serveruBuzzFeed, a Jack Krawczyk, seniorní marketingový manažer serveru StumbleUpon, se však shodují na tom, že se obsah s virálním potenciálem šíří spíše než od jednotlivých influencerů přes malé skupiny. Podle nich, jednotliví influenceři sice mohou mít relativně široké publikum, ale jejich sláva je většinou krátkého trvání. A navíc obsah se virálně šíří pouze ve chvíli, kdy překročí hranice vlivu samotného influencera a začnou si jej sdílet i lidé se svými kamarády, kteří přímo pod jeho vliv nespadají.

Zmíněná tendence je velmi dobře vidět na příkladu nejúspěšnějších článků z portálu BuzzFeed sdílených přes Facebook od poloviny roku 2007. Nejúspěšnějších padesát článků dosáhlo na Facebooku 100 000 až milionových zhlédnutí, přičemž se však ukázalo, že medián zhlédnutí jednoho konkrétního sdíleného odkazu dosáhl jen devíti uživatelů. Na Twitteru byl medián ještě o něco nižší, jeden tweet zhlédlo pouze 5 uživatelů, což dokazuje, že i ty „nejúspěšnější“ články se sdílejí v rámci většího počtu malých skupin, a nikoliv prostřednictvím několika influencerů.

Tento způsob šíření se rovněž více podobá klasické komunikaci. Ve chvíli, kdy chceme někomu něco doporučit, ve valné většině případů k tomu nepoužíváme hlásnou troubu, ale mluvíme s jednotlivými lidmi, či maximálně se skupinou osobních přátel. Sdílení je také hodně ovlivněno druhem sdíleného obsahu: delší, hutnější a čtenářsky náročnější obsah je sdílen v užším kruhu, kratší a jednodušší obsah naopak v širším.

V sociálních médiích je tedy nejvýhodnější oslovit dostatečně zajímavým obsahem co největší počet uživatelů, kteří si jej budou šířit na úrovni svých nejbližších interpersonálních vztahů. Z toho vyplývá, že marketéři by se ze všeho nejvíc měli zaměřit na obsah, o kterém budou lidi chtít mluvit se svými kolegy, přáteli a rodinou. Influenceři jsou podle Jona Steinberga a Jacka Krawczyka v sociálních médiích spíše mýtem než efektivním nástrojem.

Zdroj: AdAge

-kch-