K uživatelům se dostane jen 16 % obsahu

úterý, 06. března 2012, 07:06 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook upozorňuje zadavatele, že pro komunikaci s fanoušky organický obsah nestačí. Algoritmy vyhodnocující důležitost příspěvků totiž většinu z nich odfiltrují.

Upozornění na nutnost změnit přístup ke komunikaci na Facebooku bylo hlavním tématem konference, kterou minulý týden v New Yorku pro reklamní inzerenty uspořádali představitelé největší světové sociální sítě.

Aby oslovili podstatnější podíl fanoušků, měly by dle doporučení Facebooku marketéři své reklamní investice ideálně zdvojnásobit. Většinu z organického obsahu (84 %) totiž prý odfiltrují algoritmy vyhodnocující relevanci zveřejněných příspěvků.

Facebook, který se soustavně snaží zvýšit svou hodnotu před prvotním úpisem akcií na burze, inzerentům jako řešení představil Reach Generator.

Pomocí této novinky nabídne zásah všech příznivců značky. Těm, kterým se konkrétní obsah neobjeví ve streamu novinek, zobrazí příspěvek jako reklamu. Cena bude odvozena od celkového počtu fanoušků.

Facebook tímto krokem zesílil svůj boj proti vnímání své sítě jako bezplatné komunikační platformy. V příručce, kterou získal každý účastník konference, dále například doporučuje, aby firmy zřídily interní týmy pečující jen o facebookovou reklamu. A vysvětluje, proč mění marketingovou terminologii – z reklam (ads) se mají nyní kompletně stát příběhy (stories).

Americký odborný časopis Advertising Age zmiňuje, že řada zadavatelů odešla z události překvapena. Poté, co investovali nemalé prostředky do akumulace co největšího množství fanoušků, totiž inzerenti nyní zjišťují, že oslovují daleko menší počet uživatelů, než předpokládali.

Facebook se tak podle odborníků zvolna dostává do nové fáze svého byznys modelu.

Sociální síť během události představila také nové typy reklamních formátů: již delší dobu očekávané reklamy pro mobilní aplikace na operačních systémech iOS a Android, velkoplošný formát na odhlašovací stránce Facebooku a tzv. premium ads. Ty se uživatelům začnou objevovat v případě, že si některý z přátel přidá tu kterou značku mezi své oblíbené.

-ptv-