Google má alternativu, jak platit vydavatelům

pondělí, 02. dubna 2012, 13:36 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Google přichází s novým modelem oproti stávajícímu One Pass, který by měl přinést vydavatelům alespoň část příjmů z digitálního obsahu.

Služba Google Customer Survey, zaměřená na výzkum spotřebních preferencí, má být novou možností pro vydavatele, jak zpeněžit svůj digitální obsah. Google ji představuje jako alternativu k platbě za obsah na internetu (paywall).

Její princip spočívá v tom, že zadavatelé platí Googlu za zveřejňování výzkumných otázek na internetových stránkách a Google platí provozovatelům stránek 5 centů za každou zodpovězenou otázku. “Pro weby s vysokou návštěvností to může být finančně zajímavé,” uvádí Google. V případě jedné tisícovky zhlédnutých stránek to má znamenat v průměru přibližně 15 USD.

Mikrovýzkumy se v současnosti objevují na stránkách např. New York Daily News, Lima News, Texas Tribune nebo AdWeek. Celkem je zapojeno asi 20 webů. Prakticky to vypadá tak, že uživatel, který klikne na článek, jenž by chtěl provozovatel zpeněžit, zodpoví krátký dotazník (ukázka na obrázku) místo toho, aby za článek platil.

Google už v současnosti disponuje službou Google One Pass, která vydavatelům umožňuje prodávat digitální předplatné. Rozdíl v případě Google Customer Survey ale spočívá v tom, že nepožaduje po uživatelích předplatné ani  jejich log in.

-mav-