Outdoorová reklama přijde až o 20 % nosičů

pátek, 04. května 2012, 12:54 Outdoor MediaGuru

Sněmovna přijala mírnější verzi zákona zakazujícího umísťování billboardů u dálnic a silnic. Outdoorová reklama by od těchto komunikací měla zmizet do pěti let.

Poslanecká sněmovna schválila v pátek senátní pozměňovací návrhy k zákonu, který reguluje umístění outdoorových nosičů u silnic a dálnic. Poslanci tedy přistoupili na méně striktní regulaci, kterou jim Senát navrhl. Podle senátního návrhu nebude možné umísťovat reklamní nosiče u dálnic, rychlostních silnic a ostatních silnic první třídy. Stávající nosiče mají být od dálnic a rychlostních silnic odstraněny do 5 let.

Původní poslanecká verze přitom počítala s mnohem větší regulací – vedle výše uvedených také u silnic nižších tříd a ve městech.

Pro outdoorový trh bude schválený zákon znamenat redukci cca 15-20 % ze současného počtu nosičů, odhadli už dříve zástupci outdoorových firem. Přesná statistika, kolik celkem venkovních ploch v Česku v současnosti existuje, není k dispozici. Velmi hrubý odhad hovoří o více než 20 tisících nosičů.

Asociace venkovní reklamy (AVR), která sdružuje provozovatele outdoorových ploch, už před schvalováním zákona vyjádřila podporu senátnímu návrhu. "Výsledek považujeme za rozumný kompromis," řekl MediaGuru.cz po pátečním schvalování v Poslanecké sněmovně prezident asociace Stanislav Lazar.

Outdoor je z hlediska reklamních investic čtvrtým nejsilnějším mediatypem po televizi, tisku a internetu. V roce 2011 dosáhly celkové monitorované výdaje do outdoorové reklamy výše 3,380 mld. Kč (hrubé investice bez slev, barterů, provizí a bonusů). V čistých výdajích je velikost outdoorového trhu odhadována na 2 mld. Kč.

Ministr dopravy Pavel Dobeš před schvalováním zákona v rozpravě zmínil, že diskuse po přijetí radikální verze zákona poukázala na řadu možných problémů, které by vládou navržené omezení billboardů u všech komunikací mohlo přinést. „Například jde o výpadky v příjmech územních samosprávných celků. Dále je to princip subsidiarity, který zajišťuje právo krajům a obcím rozhodovat o tom umisťovat tyto reklamní plochy kolem komunikací nižších tříd,“ uvedl.

-mav-