České značky s časovou osou neumějí pracovat

úterý, 12. června 2012, 07:37 Internet & Mobil MediaGuru

Zatímco tradiční značky v cizině svou historii na Facebooku hrdě líčí do nejmenšího detailu, původní české firmy možnosti sociální sítě ignorují.

Příznivci fotbalové Slavie bažící po informacích o oblíbeném klubu na Facebooku neuspějí. Ačkoliv časová osa na profilu této sociální sítě umožňuje popsat vývoj a milníky značky až do doby jejího založení v roce 1896, zájemci o historii klubu se nedostanou přes datum zřízení facebookového profilu v únoru 2010.

Fotbalový tým totiž se svou sociální prezentací příliš nepracuje. Mezi tradičními českými značkami přitom bohužel není výjimkou. Svou bohatou historii zcela ignorují například Česká spořitelna, Zoo Praha, Hamé, Staropramen či Fidorka.

Námitka, že hlavním cílem marketérů je zajistit, aby se příspěvky značky objevily v uživatelově streamu novinek, stěží omluví nevyužití bezplatného bonusu, který v podobě vizuálně bohaté a interaktivní časové osy Facebook nabízí. Zejména, když novodobější konkurenti tradičních značek, často firmy se zahraničními vlastníky, svou mnohem kratší historii rozpracovávají daleko pečlivěji.

Snad jediným produktovým segmentem, který v množství a kvalitě obsahu na Facebooku alespoň zčásti kolektivně reflektuje svou dlouhou tradici, jsou tuzemské pivovary. Značky jako Pilsner Urquell, Velkopopovický kozel či Starobrno na svých profilech uvádějí řadu faktů ze své mnohasetleté historie.

Dobře zpracovaná timeline, kterou se v Česku může chlubit například i Baťa či Kofola, přitom podle studie americké digitální agentury Simply Measured zvyšuje zapojení uživatelů v průměru o 46 procent. Napomáhá tomu především důraz na vizuální stránku profilu.

Skrolovat časovou osou velké části tradičních značek pro přehlídku dobových fotografií a zajímavých videí význam ale zatím příliš nemá. Od doby, kdy Facebook značkám timeline povinně zavedl, přitom již uplynuly téměř tři měsíce.

-ptv-