Radní vyzval Dvořáka, aby zvážil setrvání ve funkci

středa, 20. června 2012, 15:34 TV MediaGuru

Radní Radek Mezuláník na dnešním zasedání Rady České televize (ČT) vyzval generálního ředitele televize Petra Dvořáka, aby zvážil své setrvání ve funkci.

Dvořákovi, který stojí v čele ČT od loňského podzimu, vyčetl řadu údajných pochybení v ekonomické a personální oblasti a nedostatečnou komunikaci s radními. Dvořák Mezulánikovy výroky označil za "píárový proslov" a plácnutí do vody.

Mezi údajné Dvořákovy prohřešky podle Mezulánika patří předražená plánovaná rekonstrukce studia v Brně či nákladná modernizace ředitelovy kanceláře. O programové skladbě vysílání ČT prý rozhodují nekompetentní lidé. Podle Dvořáka nemá Mezulánikova kritika racionální jádro. Dvořáka se následně zastala místopředsedkyně rady Dana Eklová.

"Těžko mohu zůstat klidný, když místo tendence k úsporám se 300 milionů utápí v provozních nákladech," podotkl Mezulánik...."Jak můžu zůstat klidný, když renomovaní autoři odkupují zpětně od České televize své náměty a scénáře, protože situace v České televizi je podle nich v této chvíli nejhorší za poslední roky," řekl dál radní, který také označil plánovanou rekonstrukci brněnského studia ČT "nákladným televepřínem". 
"Já sám za sebe vyzývám pana ředitele, aby se vážně zamyslel nad svým dalším setrváním ve funkci, protože já zatím vidím jenom škody, jak v oblasti ekonomické, tak programové i personální," zakončil svou kritiku Mezulánik.

"Je pod moji úroveň a pod úroveň většiny členů rady, abych na výrazy jako televepřín reagoval," řekl následně Dvořák, který Mezulánika požádal o zaslání konkrétních výhrad v písemné formě. "Já pro příští jednání připravím dostatečně konkrétní odpověď, aby bylo vidět, že ty věci jsou jen bezobsažným plivnutím nebo nemají racionální jádro," dodal šéf ČT.

"Mě tohle připadá jako cílená kampaň," uvedla Eklová, která svému kolegovi radnímu vytkla, že podobně za vyhazování peněz nekritizoval Dvořákova předchůdce Jiřího Janečka, vůči němuž byla ona kritická.

Předseda rady Milan Uhde podobně jako Dvořák požádal Mezulánika, aby svou kritiku vypracoval písemně. Radní by se materiálem měli zabývat na jedné ze svých příštích schůzí.

Mezulánik jako jediný z radních při lednovém hlasování o letošním rozpočtu ČT hlasoval proti návrhu. Televize má letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 6,97 miliardy korun. Proti loňskému roku to je o 230 milionů korun méně. Mezulánik upozornil, že ČT čerpá 460 milionů korun z prostředků uspořených v minulých letech, takže fakticky je rozpočet schodkový. Radní tehdy řekl, že se podle něj "ztrácí v černé díře 300 až 305 milionů korun".

Dvořák, který byl v minulosti mimo jiné generálním ředitelem televize Nova, má být generálním ředitelem ČT do září 2017.

Mezulánik je vedoucí katedry sociální a masové komunikace na soukromé Univerzitě Jana Ámose Komenského. Do rady ČT ho nominovaly Slavkovská iniciativa smíření a občanské sdružení Trialog.