Sanoma vloni prohloubila ztrátu

pondělí, 11. června 2012, 12:00 Tisk MediaGuru

Sanoma Media Praha, vydavatelství tištěných a internetových titulů, v loňském roce prohloubila svoji ztrátu na 85 mil. Kč.

Společnosti Sanoma Media Praha, která operuje na tiskovém a internetovém trhu, se vloni nepodařilo zmírnit ztrátu z předloňského roku. Sanoma naopak v důsledku pokračujícího poklesu reklamního trhu a investic do nových projektů zvýšila ztrátu na 84,6 mil. Kč (údaj po započtení daně z příjmů za běžnou činnost). V roce 2010 dosáhla záporného hospodářského výsledku za účetní období -46,7 mil. Kč, zjistil MediaGuru.cz z účetní uzávěrky uložené ve Sbírce listin.

Obrat společnosti v loňském roce klesl na 468 mil. Kč, což představovalo meziroční snížení o 13 %. Provozní hospodářský výsledek klesl na záporných -95,7 mil. Kč (v roce 2010 -75,3 mil. Kč). „V důsledku klesajícího trendu makroekonomiky, který zasáhl i vydavatelské odvětví, musela společnost čelit dalšímu poklesu výkonů. Pozitivní vliv vědomého přístupu společnosti nemohl vyrovnat tento negativní trend,“ shrnuje loňský vývoj Sanoma ve výroční zprávě za rok 2011.

Sanoma, která mj. vydává tituly Vlasta, Květy, Story, Praktická žena nebo licencované Marie Claire a National Geographic, se v loňském roce soustředila na stabilizaci tištěného portfolia, restrukturalizaci online produktů a také investovala do nového projektu KRAUS. „Ve sledovaném období společnost investovala do nových záměrů, personálních zdrojů a následně do nových produktů. Zahájila několik nových on-line aktivit a uvedla na trh jeden nový časopis. Tyto investice se promítnou do výsledků společnosti až v roce 2012,“ uvádí rovněž vedení společnosti ve výroční zprávě.

Konstatuje dále, že Sanoma usiluje o udržení, případně zlepšení postavení na trhu ve své kategorii. „Pro nejbližší období se nepřipravují velké investice, akvizice, prodeje ani jiné kapitálové operace a významné aktivity,“ poukazuje management. Právě o majetkových změnách jednoho z největších českých vydavatelských subjektů se vloni intenzivně spekulovalo.

-mav-