ČT zřídila centrum pro filmové koprodukce

neděle, 01. července 2012, 14:26 Aktuality MediaGuru

Kontaktním místem pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí je nové filmové centrum České televize (ČT). Na dnešní prezentaci v rámci karlovarského filmového festivalu generální ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že v jeho čele budou Helena Uldrichová, kreativní producent Tomáš Baldýnský a hlavní dramaturg Jaroslav Sedláček. 

"Centrum má zajistit přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů České televize, zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit její jméno jakožto uznávaného partnera a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů," řekl. 

Česká televize se chce aktivněji se podílet na tvorbě a realizaci kvalitních filmů."Česká televize bude vstupovat do filmových projektů nikoli pouze jako vysílatel, ale jako skutečný koproducent, který se aktivně podílí na vzniku a výsledné podobě celého díla," dodal Dvořák. 

Uldrichová byla v posledních třech letech předsedkyní Asociace producentů v audiovizi, funkci opustila. Centrum povede s Baldýnským, úspěšným scenáristou, producentem a filmovým odborníkem. Tým doplní renomovaný filmový publicista Sedláček. Měl by tak být podle ČT nastaven transparentní a jednoduchý proces hodnocení projektů a výběr těch, do nichž televize bude chtít investovat. 

"Česká televize dosud nebyla tak milována, jak by měla být pro to, co udělala pro český film. Chceme dělat aktivní dramaturgii, aby se stala stejně významným partnerem jako fond kinematografie. Finanční úspěch by neměl být jediným důvodem, proč vstupovat do toho kterého projektu. Těch odpovědí by u veřejnoprávní televize mělo být víc," řekl Baldýnský. 

"Nechceme být hlavním producentem filmů a nahrazovat skutečné producenty," dodala Uldrichová. Podle Dvořáka bude už tento týden podepsána smlouva s Nadací RWE & Barrandov Studio, která vyhledává scénáře. Upustí se od dosavadní praxe, že když byly volné peníze, musely se do konce roku dočerpat.

-čtk-