Příjmy na sociálních médiích táhnou hry

čtvrtek, 26. července 2012, 06:12 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Reklama zůstává hlavním zdrojem tržeb sociálních médií a letos by podle predikce společnosti Gartner měla celosvětově dosáhnout 8,8 mld. USD.

Společnosti Gartner ve své nové předpovědi vývoje trhu sociálních médií pro roky 2011-2016 předpokládá, že letošní tržby sociálních médií z reklamy celosvětově dosáhnou 8,8 mld. USD (nárůst o cca 40 % ve srovnání s rokem 2011). Hlavním tahounem mají být herní platformy (mj. Zynga, GREE, DeNA), jejichž objem by letos měl představovat více než 6 mld. USD (6,2 mld. USD).

Naopak příjmy z předplatného zůstávají na velmi nízkém objemu – pro letošní rok odhadovaném na necelých 280 mil. USD, a to i přesto, že počet uživatelů sociálních médií stále roste a celosvětově přesahuje 1 miliardu lidí.   

Přestože sociální média se budou snažit získávat další zdroje příjmů, prognóza Gartner nepředpokládá, že by tyto mohly znamenat zásadní obrat ve stávající struktuře tržeb. „I když se sociálním médiím budou nabízet nové možnosti příjmů, žádná z nových služeb nepřinese do roku 2016 natolik významnou část obratu. Hlavním zdrojem růstu sociálních médií bude i nadále reklama,“ poukazuje Gartner ve své analýze. Celkový objem tržeb sociálních médií v roce 2016 má podle studie představovat 34 mld. USD, tedy téměř čtyřnásobek letošního objemu.

Sociální média by mohla také více profitovat z prodeje poradenských služeb, ať už v odvětví public relations, nebo konzultací jednotlivým značkám, jak mohou lépe využít přítomnosti na sociálních médiích. Tento zdroj příjmu má být vedle her jedním z nejvýznamnějších pro sociální média v blízké budoucnosti. Očekává se také nárůst platebních transakcí a z nich plynoucích příjmů a další finanční objem by mohl také přijít s postupující integrací sociálních médií, mobilních služeb a TV vysílání.   

-mav-