Aplikace pro rádia mají desítky tisíc stažení, ale bez zisků

čtvrtek, 23. srpna 2012, 07:45 Rádio MediaGuru

Česká rádia u svých mobilních aplikací pro chytré telefony registrují desítky tisíc stažení, zatím z nich ale zisky neplynou.

Nová forma poslechu ve srovnání s klasickým vysíláním nabízí navíc archivy pořadů, zpravodajství, textové informace o hrané skladbě či možnost jejího zakoupení v internetovém obchodě. Cílem aplikací je především poskytnout posluchačům více služeb, zisky z nich zatím neplynou, řekli ČTK zástupci rozhlasových stanic.

"Když jsme měli první myšlenky o vytvoření aplikace, určitě to nebylo z finančních důvodů, to na českém mediálním trhu zatím není možné. Spíš jsme chtěli jít s dobou," řekl Michal Krčmář z oddělení marketingu a propagace radia City, které u své aplikace zaznamenalo více než 70.000 instalací. Aplikace kromě poslechu nabízí mimo jiné informace o písničkách nebo propojení s profilem rádia na sociální síti Facebook.

Doprovodnými funkcemi je vybavena také aplikace Rádia Impuls, která uživatelům mimo jiné umožňuje poslech archivních pořadů rádia. Snahou je hlavně zvýšit posluchačský komfort. "Tyto aplikace žádný zisk negenerují, přesto věřím, že se nám vyplatily tím, že přitáhly k poslechu více lidí," řekl ředitel on-line oddělení Rádia Impuls Marek Suchý. Aplikace Rádia Impuls a Rádia RockZone, které s nejposlouchanějším českým rádiem spolupracuje, si podle Suchého stáhly řádově desetitisíce lidí.

Aplikace českých rádií je většinou možné instalovat do telefonů iPhone od americké firmy Apple i do smartphonů s operačním systémem Android od Googlu. Jsou ale dostupné také pro chytré telefony s podporu operačních systémů Bada, Symbian či Windows Phone. Při instalaci do iPhonů některé aplikace umožňují zakoupení přehrávaných skladeb v internetovém obchodě iTunes. "To však zatím nepřináší téměř žádné zisky, což je dáno českou mentalitou - hudbu nekupovat, ale stahovat zdarma," uvedl Krčmář.

Rádiové aplikace lze použít jako jednu z alternativ, jak poslouchat stanice, které jsou pro uživatele jinak nedostupné. Příkladem jsou rádia, která vysílají jen na části území republiky nebo nejsou dostupná v pásmu VKV. "Aplikace v mobilních telefonech jsou pro nás cestou, jak posluchačům usnadnit poslech našich stanic, a to včetně těch, které nenaladí na běžných vysílačích, ale jenom digitálně a na internetu, jako je například webrádio ČRo Jazz," řekl Filip Rožánek z oddělení Nová média Českého rozhlasu.

Poslechové aplikace Českého rozhlasu si podle něj stáhlo několik desítek tisíc uživatelů. Značný zájem je v podobě 12.000 stažení o aplikaci pro Android, v pozadí jsou naopak se zhruba tisícovkou instalací aplikace pro Windows Phone. "To je dané i pozicí tohoto operačního systému na trhu chytrých telefonů, kde naprosto dominuje operační systém Android, následovaný iPhonem," vysvětlil Rožánek.

Užitečnou funkcí aplikací pro rádia je režim multitasking, kdy uživatel může poslouchat vysílání a zároveň si na mobilu třeba prohlížet webové stránky nebo procházet novinky na sociálních sítích. "Ve chvíli, kdy telefonuje, se vysílání automaticky ztlumí," doplnil Rožánek s tím, že na podzim Český rozhlas v oblasti aplikací plánuje další inovace, které posluchačům například umožní reagovat na vysílané pořady. "Třeba tak, že pošlou otázku hostovi," nastínil Rožánek.

Rádia si lze v chytrých telefonech přehrávat také prostřednictvím obecných aplikací, mezi které mimo jiné patří Play.cz, Poslouchej! nebo TuneIn Radio Pro. Zatímco aplikace jednotlivých rádií jsou zdarma, ty univerzální, které nabízejí poslech desítek českých stanic, jsou v některých případech placené.