CME klesly čisté výnosy z TV vysílání, snížila zadlužení

středa, 01. srpna 2012, 08:09 TV MediaGuru

CME operující na televizních trzích ve střední a východní Evropě zaznamenala ve 2. čtvrtletí nižší čisté výnosy z TV vysílání. Podařilo se jí ale snížit zadlužení.

Čisté výnosy CME z televizního vysílání v Česku, kde vlastní televizi Nova, v letošním druhém čtvrtletí v meziročním srovnání klesly na 66,4 mil. USD, což představuje snížení o necelých 20 %.  Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) ve druhém čtvrtletí meziročně poklesl o 28 % na 31,38 mil. USD. Vyplývá to z uzavřených výsledků CME za období od března do června 2012.

CME ale upozorňuje, že výsledky jsou uváděny v přepočtu na americký dolar. Výsledky v národních měnách, které však firma nezveřejnila, mají být konstantní, jak zmiňuje i prezident CME Adrian Sarbu. „Navzdory poklesu reklamních výdajů v prvním pololetí o sedm procent zůstaly naše výnosy v konstantních měnách meziročně stejné, a to díky nárůstu v segmentech Media Pro Entertainment a nová média, kde Voyo (internetová videopůjčovna) obsadilo vedoucí pozici v předplacené video službě. Ve druhém pololetí se i nadále zaměříme na snižování zadlužení, udržení našeho prvenství ve sledovanosti i podílu na trhu, rozvíjení nereklamních příjmů a dosažení kladného volného peněžního toku," uvedl Sarbu.  

Čisté výnosy CME, přepočtené na USD, celkově klesly ve druhém letošním čtvrtletí v meziročním srovnání o 15,4 % a dosáhly 211 mil. USD.  OIBDA je v meziročním srovnání nižší,  a to o 24,9 %, když představuje 47,1 mil. USD.

Čtvrtletní výsledky ukazují, že CME ve druhém čtvrtletí klesly celkově výnosy v meziročním srovnání zejména z provozování televizního vysílání (-20 %). Pokles  je zřejmý na všech trzích, na kterých CME působí – v Rumunsku, v Chorvatsku a na Slovensku klesly o více než 20 %. Česko je pro CME zemí s jednoznačně s nejvyšším objemem výnosů.

Naopak výnosy produkční společnosti Media Pro Entertainment vzrostly o 4 % a růst zaznamenala i divize nových médií (13 %).

Čistý zisk přiřaditelný akcionářům CME se meziročně zvýšil z milionu na čtyři miliony dolarů.

CME na počátku května spolu se zprávou o nepříznivém vývoji čtvrtletních výsledků sdělila, že ji finančně podpoří hlavní akcionáři, tedy Time Warner a Ronald Lauder. Time Warner nedávno zvýšil svůj podíl v CME na 49,9 %.

CME ve středu zároveň oznámila, že její zadlužení se snížilo o 185 mil. USD. Právě díky transakcím s největšími akcionáři snížila dluhové zatížení o 185 mil. USD.

Čisté výnosy CME za 2. čtvrtletí 2012 a 1. pololetí 2012 v jednotlivých zemích

Zdroj: CME, (rozkliknutím zvětšíte)

-mav-, -čtk-