Facebook rozšíří možnost cílení příspěvků

čtvrtek, 02. srpna 2012, 07:50 Internet & Mobil MediaGuru

Zadavatelé budou viditelnost příspěvků moci nově filtrovat pomocí věku, pohlaví, zálib, vzdělání a partnerského vztahu uživatele.

Největší světová sociální síť připravuje ke spuštění funkcionalitu, která administrátorům facebookových stránek umožní lépe cílit publikum každého příspěvku. Novinka, která bude na všech účtech aktivována postupně v průběhu několika příštích týdnů, má pomoci zlepšit relevanci obsahu a zvýšit tak zapojení uživatelů.

Novými kritérii pro filtrování příspěvků se stanou pohlaví uživatele, vzdělání, věk a osobní status, tedy zda je konkrétní osoba aktuálně bez partnera, či naopak ve vztahu. Sociální sítí oficiálně nepotvrzené informace webového serveru Insidefacebook.com, který zprávu tento týden přinesl, však zmiňují i velmi zajímavou možnost zobrazovat příspěvky jen uživatelům s konkrétními zájmy.

Selektovat zobrazení příspěvků Facebook nabízí již od roku 2009. Jedinými možnostmi ale dosud byly jazyk a lokalita uživatele. Nyní síť pro tuto funkci přidá i speciální tlačítko.

Filtrace se bude týkat pouze příspěvků ve streamu novinek. Uživatel, který profil značky navštíví přímo, uvidí veškerý uveřejněný obsah; stejně jako přátele zacílených uživatelů, kteří zaznamenají komentáře či jinou aktivitu související s takto selektovaným příspěvkem.

Přesnější cílení se velmi pravděpodobně projeví nižším počtem impresí, na druhou stranu však zadavatelé mohou očekávat větší množství zpětné vazby a méně uživatelů opouštějících komunitu kvůli nerelevantnímu obsahu.

Nová funkcionalita přichází v době, kdy Facebook omezuje možnosti protokolu Open Graph. Uživatelům, kteří kliknou na tlačítko „To se mi líbí“ mimo Facebook, např. na webových stránkách značky, již nové příspěvky nebude možné doručovat.

-ptv-