Firma platí uživatelům za sdílení obsahu na sociálních sítích

středa, 22. srpna 2012, 07:05 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé Facebooku a Twitteru získají odměnu za každý příspěvek, který umístí na svůj profil.

Se zajímavým obchodním modelem přišel kanadský startup Sharetize. Uživatelům sociálních sítí Facebook a Twitter nabízí platby za komerční obsah, který budou sdílet na svých profilech.

Projekt, který je v současnosti ve fázi beta testování, po registraci vyhodnotí zájmy a demografické údaje přihlášeného. Na základě těchto údajů pak nabídne příspěvky vybraných zadavatelů.

Konkrétní obsah, který chce sdílet, si pak vybere samotný uživatel. Zadavatelé mohou pro každou takovouto kampaň zvolit až 20 různých druhů reklamní copy. To má uživatelům zaručit, že reklama odpovídá jejich „mluvě“ na sociálních sítích a firmám zároveň umožňuje kontrolovat uveřejněný text.

Sharetize uživatele sociálních sítí oslovuje online kampaní, ve které nabízí vydělat peníze na něčem, co řada z nich stejně dělá – tedy uveřejňuje obsah o oblíbených značkách.

Sdílení reklamních zpráv je omezeno na dvě denně pro každou sociální síť. Firma tak prý chce uživatele motivovat k tomu, aby publikovali jen informace o značkách, ke kterým mají skutečný vztah. Za omezením jsou však stejně dobře ekonomické důvody a obava z nekontrolovatelného spamování.

Potenciální problém však vyvstává z faktu, že takto uveřejněné statusy nejsou označeny jako reklama, ani nezmiňují, že za sdílení uživatel dostal zaplaceno. Startup proto zřejmě narazí nejen u provozovatelů sociálních sítí. S podobnou nabídkou totiž v minulosti oslovovala bloggery služba PayPerPost, která však po vlně negativních reakcí o neetičnosti takového jednání podobné označení k publikovaným příspěvkům přidala.

Průměrná cena za uveřejnění obsahu skrze Sharetize činí 40 centů. Za každé kliknutí ze svého profilu pak uživatel obdrží dalších zhruba 25 centů. Konkrétní částku však stanoví zadavatel a cena se odvíjí také od počtu a struktury přátel či followerů.

-ptv-