Podzim na TV zahájil. Jak zahýbal s podíly?

úterý, 11. září 2012, 08:00 TV MediaGuru

Uběhly první dva týdny uvádění podzimních programových formátů. Jak se odrazily na podílu hlavních komerčních stanic?

Přestože podzimní programy ještě zdaleka nejsou v plném běhu a jejich výkony se ukáží teprve v následujících týdnech, začátek podzimní sezóny přinesl několik zjištění. I v minulém 36. týdnu (týden od 3.9. 2012) byla nejsilnější televizní skupina Nova, a to v obou cílových skupinách, přičemž mezi diváky 15-54 je její odstup větší než v obecné populaci 15+. K hlavním programovým pilířům podvečerní Ulici, zpravodajským Televizním novinám a seriálu Ordinace v růžové zahradě se přidal i nový seriál Gympl s (r)učením omezeným, což Nově vytvořilo silný prime-time zejména ve všední dny.

Naopak pátek až neděle vyzněla v minulém týdnu v hlavním vysílacím časem spíše pro Českou televizi a Prima Group. Primě se dařilo díky premiérám nových pořadů (Zrcadlo tvého života, Obchoďák, Česko Slovensko má talent). Bude důležité sledovat, jak si tyto pořady povedou při svém dalším odvysílání a Obchoďák zejména pak ve všední dny od 21:35, kdy má být standardně vysílán. Česká televize uspěla přes víkend se svoji tvorbou (Vyprávěj, Všechnopárty a detektivním triptychem Ztracená brána, který může ještě následující dvě neděle výrazně promluvit do souboje komerčních televizí).

Podíl TV stanic v %, 36. týden 2012, celý den, D15+/D15-54

Podíl TV stanic v %, 36. týden 2012, prime-time, D15+/D15-54

Zdroj dat: ATO-Mediaresearch

Nasazování nových pořadů Prima family se v minulém týdnu projevilo zvýšením týdenního podílu stanice ve srovnání s předcházejícím týdnem (35. týden), a to o 2 procentní body. TV Nova si v minulém týdnu udržela svůj podíl z předešlého týdne, ve kterém konkurenci utekla. Nůžky mezi oběma hlavními komerčními stanicemi se tak po skončení letních schémat, kdy se zejména v 15+ přibližovaly, otevřely na začátku podzimu víc na stranu TV Nova.

Vývoj podílu TV Nova a Prima family v %, 33.-36. týden 2012 (13.8.-9.9.), D15+

Vývoj podílu TV Nova a Prima family v %, 33.-36. týden 2012 (13.8.-9.9.), D15-54

Zdroj: ATO-Mediaresearch

-mav-

Upozornění: Provozovatel MediaGuru.cz, společnost PHD, je řádným odběratelem dat ATO. Přejímání těchto dat a jejich další šíření bez souhlasu PHD je výslovně zakázáno.