Babiš: O Centrum Holdings už zájem nemáme

pátek, 02. listopadu 2012, 04:25 Internet & Mobil MediaGuru

Podnikatel Andrej Babiš se už neuchází o koupi internetové společnosti Centrum Holdings.

Jeden z nejbohatších českých podnikatelů a předseda politického hnutí ANO 2011 Andrej Babiš už nemá zájem o koupi skupiny Centrum Holdings, která na internetu provozuje portál Centrum.cz nebo zpravodajský server Aktuálně.cz. Babiš to dnes ČTK řekl na diskusním setkání v Olomouci, které bylo věnováno biotechnologiím, potravinářství a zemědělství. Babiš uvažoval o koupi skupiny Centrum Holdings letos v létě.

"Náš zájem o skupinu Centrum i Aktuálně.cz jsme ukončili, protože jsme se rozhodli, že to není pro nás. Máme k tomu různé důvody. Firmu by bylo nutné samozřejmě restrukturalizovat, což by bylo složité," uvedl Babiš.

Mediální skupina Centrum Holdings, která se dlouhodobě pohybuje v červených číslech, je na prodej od června. O společnost se podle dřívějších informací údajně zajímali vydavatelství Ringier Axel Springer CZ nebo spoluzakladatel Centrum.cz Ondřej Tomek. Současný vlastník, americká finanční skupina Warburg Pincus, investoval do Centrum Holdings zhruba 3,5 miliardy korun.

Babiš řekl, že jeho mediální společnost AGF Media má stále v plánu spustit v Česku vlastní regionální televizi, zatím to ale není na pořadu dne. AGF Media nyní síly soustředí na nové regionální zpravodajské týdeníky 5+2 dny. "Musíme nejprve zásadně vylepšit náš projekt 5+2 dny, protože jsme to rychle vybudovali, ale máme tam hodně věcí k řešení," podotkl Babiš.

První číslo regionálního týdeníku 5+2 dny vyšlo na začátku března v deseti západočeských okresech. Do konce července jeho distribuce pokryla celou Českou republiku při nákladu milion výtisků. Společnost AGF Media nyní zaměstnává přibližně 200 lidí, z toho 160 novinářů. Její letošní náklady jsou podle Hospodářských novin plánovány na 200 milionů korun.

Milionovým nákladem se AGF Media řadí mezi největší tuzemské vydavatele. Hlavní konkurencí týdeníku 5+2 dny, který se soustředí na zpravodajství z krajů a okresů, jsou regionální Deník a týdeníky vydavatelství Vltava-Labe-Press. Zdarma rozdávané týdeníky Sedmička se na jaře z regionů stáhly.

Český miliardář Babiš, který má slovenský původ, je s odhadovaným jměním kolem 20 miliard korun považován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku. Babiš, který vlastní skupinu Agrofert Holding, loni založil protikorupční hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014. To, že mu regionální týdeníky v předvolební kampani mají pomáhat, Babiš odmítá.