Financial Times v Německu končí

čtvrtek, 22. listopadu 2012, 07:42 Tisk MediaGuru

Poslední číslo německé verze deníku vyjde za dva týdny. Po Newsweeku jde o další tradiční značku, která končí. Hovoří se však i o dalších.

Jen po dvanáct let vycházel v sousedním Německu ekonomický list Financial Times. Tamní vydavatel Gruner+Jahr ve středu rozhodl, že poslední číslo vyjde již za dva týdny, v pátek 7. prosince. I přes svůj stotisícový náklad deník nikdy nevykázal zisk, naopak jen letos ztráta dosáhla 15 milionů eur.

Zpráva o konci novin v Německu vyvolala velký zájem. Řada médií se na zdejším trhu totiž letos dostala do insolvence a média hovoří o konsolidaci trhu. Zda přijde o práci všech 330 zaměstnanců Gruner+Jahr zatím není jasné. Firma prý stále zvažuje zachování elektronického zpravodajství pod značkou svého serveru Boerse Online.

Následovala by tak případ jiné tradiční mediální značky. Americký týdeník Newsweek již v říjnu oznámil, že poslední tištěné číslo v jeho 79leté historii vyjde na Silvestra letošního roku. Po Novém roce se pak médium pod značkou Newsweek Global kompletně zaměří na placené online zpravodajství.

Ve střednědobém horizontu je však v ohrožení i deník USA Today. V souvislosti s jeho letošním třicátým výročím se spekuluje, zda se vůbec dožije svých pětatřicátin. Noviny, které zatím odolávají trendů placených sekcí, soustavně ztrácejí na příjmech z reklamy i tržním podílu vůči konkurentům jako New York Times a Wall Street Journal. Navíc je náklad novin ze dvou třetin tvořen distribucí nikoliv nepodobnou tuzemskému ostatnímu prodeji.

V říjnu se objevily spekulace o konci tištěného vydání britského Guardianu. Tyto však skončily mediální přestřelkou představitelů vydavatelství a deníku The Daily Telegraph, který zprávu s odvoláním na zdroje zevnitř společnosti uveřejnil jako první.

-lmr-