ČT odhalila jarní program, oslaví 60 let TV vysílání

čtvrtek, 06. prosince 2012, 07:12 TV MediaGuru

Česká televize představila svůj jarní program, který bude mj. ve znamení oslav 60 let televizního vysílání.

Rok 2013 má být v České televizi ve znamení zavedených a zároveň nových formátů. Hlavní novinkou Jedničky bude cyklus televizních filmů Nevinné lži a nové zábavně-naučné formáty z licence BBC i z vlastní tvorby, oznámila ve středu Česká televize.

Ze stávajících pořadů se objeví například premiérové díly seriálu Vyprávěj, odehrávající se v 90. letech, pořady Pošta pro tebe, Všechnopárty, 13. komnata, Zázraky přírody a Neobyčejné životy. Na obrazovky se také vrací soutěžní pořad Taxík.

„Jarní vysílací schéma bude stát na třech hlavních pilířích: novinkách a inovativních formátech, silném poměru premiér zavedených cyklů vůči reprízám a zlatém fondu u příležitosti 60. výročí vysílání České televize. Vedle toho se Česká televize zaměří na další užší profilování jednotlivých kanálů,“ vysvětluje programový ředitel České televize Milan Fridrich.

Nevinné lži, neděle 20:00, ČT1

Hlavní novinkou v programu Jedničky bude premiérový cyklus televizních filmů Nevinné lži. V osmi dílech ukáže spletitost příběhů, do kterých se v některé jejich fázi zapletla zdánlivě nevinná lež. V hereckých rolích se představí například Aňa Geislerová, Jiří Langmajer, Tereza Brodská, Bára Kodetová, Tereza Voříšková, Daniela Kolářová, Marek Taclík, Michal Suchánek nebo Vojta Dyk.

Se zcela novými formáty přichází Jednička v žánru zábavně-naučné tvorby. Tajemství rodu a Copak bych vám lhal? jsou adaptacemi pořadů britské BBC.

Copak bych Vám lhal?, čtvrtek 21:00, ČT1

Moderátor a kapitáni si zvou do studia známé osobnosti, které se snaží odhalit pravdu o tvrzení svých protivníků. Ti pak pomocí jednoduchých otázek zkoušejí uhodnout, zda jejich soupeř mluví pravdu, či je jeho tvrzení fikce. Moderátorem pořadu bude Igor Bareš a kapitány týmu Sandra Pogodová a Michal Dlouhý.

Tajemství rodu, středa 21:00, ČT1

Známé osobnosti při jejich pátraní po vlastní rodové historii. Své předky spolu s filmovým štábem budou hledat v třináctidílném cyklu Viktor Preiss, Tereza Kostková, Květa Fialová, David Koller, Karel Šíp, David Vávra či Jolana Voldánová.

Rub a líc, pondělí 21:00, ČT1

Nový publicistický magazín Rub a líc Ivety Toušlové chce zkoumat fenomény naší doby, hledat příběhy a ptát se po souvislostech.

Policajti z centra, čtvrtek, 20:00

Premiérový, čtrnáctidílný seriál Policajti z centra se odehrává v současnosti, v Praze a blízkém okolí, ale občas se jeho protagonisté ocitnou i na Slovensku. Hlavními hrdiny seriálu jsou detektivové jednoho oddělení z centra české metropole, které se specializuje na vraždy a závažnou kriminální činnost.

Dvojka nabídne sérii autorských dokumentů Český žurnál nebo novinky z žánru tzv. docusoap. Český žurnál přinese pět autorských dokumentů reflektujících klíčové události roku 2012.

Česká televize také ve svém programu oslaví šedesáté výročí televizního vysílání - nabídne např. tradiční seriály Cirkus Humberto, Nemocnice na kraji města, F.L. Věk, Panoptikum Města pražského či Černé barony.

Zpravodajská ČT24 nabídne zpravodajství k historicky první přímé volbě prezidenta republiky a bude se věnovat 60. výročí vysílání Československé a později České televize. ČT sport čeká v roce 2013 několik sportovních vrcholných akcí.

Kompletní přehled všech novinek a podrobnosti k jarnímu vysílání České televize zde.

-mav-