Firmy měří videa nejčastěji skrze znalost značky

úterý, 04. prosince 2012, 07:53 Internet & Mobil MediaGuru

Ukazatele související s brandem jsou metodou, kterou zadavatelé měří úspěšnost internetových videí nejčastěji. Oblíbený je i poměr úplných přehrání videa.

Za nejužitečnější způsob měření internetových videí považují zadavatelé sledování změn v brand awareness a dalších ukazatelích souvisejících se značkou.

Ukázal to výzkum amerických společností Adap.tv a Digiday. Metoda shrnující posuny brandu získala mezi firmami na popularitě především během letošního roku; využívá ji více než polovina dotázaných firem.

Oblíbenou technikou měření videoreklamy je ale i poměr videí, která si uživatelé prohlednou kompletně celá (tzv. completion rate). Marketéři v tomto případě vycházejí z předpokladu, že uživatel byl sdělením ve spotu přehraném v celé délce zaujat. Vyšší míru dokončených videí mají přirozeně krátká videa.

Již o poznání méně než v případě výše zmíněných technik pak firmy pro měření online spotů vyhledávají míru prokliku, click per view a pro televizi klasické GRP. Ačkoliv i tyto metodiky si při srovnání s rokem 2011 letos osvojilo více zadavatelů.

Nalezení kvalitního způsobu vyhodnocování bude pro firmy do budoucna klíčové. Jak odhaduje server eMarketer.com, poměr uživatelů sledujících videa na internetu stoupne do tří let na 77 procent. Mediální výdaje do tohoto druhu reklamy pak ve stejném období vzrostou téměř trojnásobně. Jen v USA tak půjde o částku převyšující 8 miliard dolarů.

Z demografického hlediska sledují internetové spoty nejčastěji mladí lidé ve věku 25 do 34 let. Jejich procentuální podíl na publiku činí 18,9. Věková skupina 25 až 54 tvoří přibližně polovinu všech internetových diváků.

-lmr-