Google uzavřel smír s belgickým tiskem

pátek, 14. prosince 2012, 10:30 Tisk MediaGuru

Čtvrteční dohoda o platbě za obsah mezi majiteli belgických novin a společností Google je precedentem i nadějí na vyřešení sporů s dalšími světovými vydavateli.

Představitelé belgického tiskového trhu ve čtvrtek uzavřeli s vyhledávačem Google dohodu, která řeší dlouhotrvající spor o platby za obsah.

Konflikt mezi největším světovým vyhledávačem a tamními vydavatelskými domy trval šest let a v průběhu času se vyostřil natolik, že stránky deníků La Capitale a dalších byly dočasně odstraněny nejen z agregátoru Google News, ale též ze samotných výsledků vyhledávání.

Google ani druhá strana sporu, dvojice vydavatelských firem Rossel Group a IPM, však neuveřejnily, jak přesně má k vyrovnání za využití obsahu docházet. V oficiálním vyjádření se hovoří pouze o partnerství v oblasti sdílení internetového obsahu.

Podle uveřejněných detailů smlouvy se vydavatelé, kteří tvoří převážnou část trhu frankofonních tiskovin v zemi, budou moci rozhodnout, které zprávy budou chtít uhradit a jaké naopak z výsledků hledání i služby Google News zcela odstranit.

Ujednání se může stát precedentem pro podobné rozepře v dalších zemích. Ty Google vede v řadě členských států Evropské unie, ale například také v Jižní Americe.

Několik případů za všechny. Návrhem, podle něhož by vydavatelé za zobrazení autorských článků fakturovali internetové vyhledávače, se v minulosti zabývala třeba německá vláda. Ve Francii zase mediální domy již několik let lobbují za speciální daň, kterou by Google platil za využívání cizího obsahu k reklamním účelům.

-lmr-