Facebook vylepšuje svůj vyhledávač

středa, 16. ledna 2013, 08:36 Internet & Mobil MediaGuru

Inovace nazvaná Graph Search stojí na organickém vyhledávání uživatelského obsahu. Do budoucna však počítá i s placenými výsledky.

Facebook v úterý přestavil inovované vyhledávání. Technologická novinka pojmenovaná Graph Search bude indexovat veškerý obsah vkládaný uživateli této světově nejrozšířenější sociální sítě.

Představitelé firmy přitom slibují funkcionalitu odlišnou od klasických vyhledavačů. Například na dotaz „kteří z přátel bydlí v Praze“ seřadí výsledky podle počtu vzájemných interakcí, tedy nejbližší přátele nejdříve. Vyhledávat však půjde i pomocí dalších kritérií – kupříkladu dle fotografií a příspěvků, které uživatel ocenil kliknutím na tlačítko „To se mi líbí“, nebo používaných aplikací a navštívených míst.

Na Facebooku tak bude možné vyhledávat mezi přáteli nejpopulárnější značky aut, nejsledovanější seriály či nejnavštěvovanější restaurace ve vybrané lokalitě. Samotní marketéři by dle prvních zpráv mohli stejné funkce využít pro vlastní fanoušky. Zobrazeny mají být však jen ty údaje označené jako veřejné.

Organické vyhledávání bude prokládáno sponzorovanými výsledky. Představitelé Facebooku zatím neoznámili nový typ placeného vyhledávání, do budoucna lze však inovace v tomto směru očekávat.

V případech, kdy Graph Search nenajde žádné relevantní údaje, zobrazí vyhledávání partnerského vyhledávače Bing.

Graph Search se v beta verzi začal prvním zájemcům zobrazovat v úterý. Uživatelé, kteří se přihlásí do veřejného testování, jej uvidí jako modrou lištu v horní části webové stránky.

-lmr-