Financial Times ruší místa, digitál je prioritou

úterý, 22. ledna 2013, 04:41 Tisk MediaGuru

Britský deník Financial Times zruší dalších 25 míst. Chce se totiž primárně zaměřit na digitální služby.

Vydavatel britského ekonomického listu Financial Times (FT) chce v těchto novinách zrušit dalších 25 míst. Plán je součástí širší reorganizace, která předpokládá větší důraz na digitální služby. Spolu s tím se mají snížit i náklady. Uvedla to agentura Reuters, která se odvolává na interní dokument.

„Musíme se ubezpečit, že v první řadě obsluhujeme digitální platformu, a až pak noviny," uvedl v e-mailu zaměstnancům šéfredaktor Lionel Barber. "Pro FT je to velká kulturní změna, kterou lze zajistit jen prostřednictvím dalších strukturálních úprav," dodal podle Reuters Barber v e-mailu.

Barber také zaměstnancům sdělil, že zahájí program, jehož cílem je přizpůsobit FT digitální éře. Kterých pozic přesně se změny dotknou, není jasné. V FT pracuje kolem 600 lidí, pokud by jich odešlo 25, bude to pokles asi o čtyři procenta.

Věhlasné noviny, které vycházejí na oranžovo-růžovém papíře, patří také k jedněm z neúspěšnějších titulů ve snaze přesunout se na web a začít vybírat od čtenářů poplatky. Noviny zvolily model, kdy je určitý počet článků každý měsíc k dispozici zdarma, po vyčerpání stanoveného počtu musí zájemce začít platit.

„Chci, abychom udělali maximum a zajistili FT takovou budoucnost, že bude prvotřídní a finančně stabilní mediální organizací," poznamenal také Barber. „Naše dřívější rozhodnutí zvýšit ceny, začít vybírat za obsah a budovat nabídku za předplatné se ukázalo jako odvážné a moudré," dodal. FT se tato strategie vyplácí, v loňském prvním pololetí měly totiž noviny víc předplatitelů digitální verze než verze tištěné.

„Zatímco řada našich konkurentů zápasí s tím, aby našla ziskový podnikatelský model, a tedy oznamuje výrazný pokles počtu pracovních míst, my jsme v našem odvětví průkopníky. Teď nesmíme ztrácet odvahu," pokračovat Barber. Plán další reorganizace podniku je podle něj založen na dobrovolném odchodu a měl by v tomto roce snížit náklady asi o 1,6 milionu liber (asi 48,9 milionu Kč).

V digitální platformě má vzniknout deset nových míst. Vzhledem k tomu, že odhadovaný čistý úbytek má činit 25 míst, znamená to, že celkem zanikne 35 míst.

Restrukturalizace FT přišla po měsících spekulací, zda mateřská společnost Pearson noviny prodá, anebo zda má s nimi jiné plány. Pearson je mediální a vzdělávací skupinou a na tuto činnost se snaží klást i větší důraz. Odklání se naopak od činností, které jsou odkázané na cyklické výkyvy reklamního trhu. Pearson nicméně popřel, že jsou Financial Times na prodej.