RRTV se bude zabývat prezidentským duelem na Primě

pondělí, 07. ledna 2013, 00:28 TV MediaGuru

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání monitoruje předvolební vysílání, zanalyzuje i prezidentský duel Prima family.

Přímou konfrontací prezidentských kandidátů Jana Fischera a Miloše Zemana, kterou v pátečním prime-time odvysílala Prima family, se bude zabývat i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), uvedla pro MediaGuru.cz předsedkyně Rady Kateřina Kalistová. Dodala, že Rada monitoruje veškeré předvolební vysílání před prezidentskými volbami a nevynechá proto ani Prezidentský duel. Přestože pořad byl provozovatelem vysílání označen jako zábavní, Rada vychází primárně z obsahu pořadu, a bude se tak na něj dívat jako na zpravodajský a politicko-publicistický. 

Prima family se tak může dostat do potíží v případě dodržování zásad objektivity a vyváženosti, které vyžaduje Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání právě u zpravodajských a politicko-publicistických pořadů. Do pořadu byli totiž pozváni pouze dva z devíti kandidátů a ostatní prostor k diskusi nedostali. Ve veřejnosti tak mohl vzniknout klamavý dojem, že ve volbách se rozhoduje jen mezi vybranou dvojicí. Dohled na dodržováním zákona je právě v kompetenci RRTV.

Prima zdůvodnila, že do přímé konfrontace vybrala kandidáty na základě nejvyšších preferencí z předvolebních výzkumů. Právě ty se ale v podzimních krajských a senátních volbách ukázaly jako zavádějící. RRTV dokonce v této souvislosti vyzvala Českou televizi, aby vysvětlila odchylky mezi výsledky výzkumu volebního modelu, na jehož základě byli zváni hosté do pořadu Otázky Václava Moravce Speciál, a skutečnými volebními výsledky.     

-mav-