YouTube začne zjara s placenými kanály

středa, 30. ledna 2013, 08:16 Internet & Mobil MediaGuru

Individuálně placené kanály mají nabídnout seriály a jiný na pokračování založený obsah. Cena se bude pohybovat v rozmezí 1 až 5 dolarů měsíčně.

Největší světový videoserver připravuje spuštění předplatného pro jednotlivé kanály. Jít má především o obsah na pokračování. Prozatím neoficiální informaci potvrdilo hned několik producentů, které YouTube s nabídkou tvorby obsahu na popsané bázi oslovil.

Kromě epizodních programů však prý server uvažuje také o zpoplatnění přístupu k živému vysílání, například v případě přenosů kulturních a sportovních událostí, a části již existující videoknihovny. Prozatím není jasné, které kanály budou součástí první skupiny zpoplatněných kanálů. V materiálech pro producenty se však hovoří třeba o tzv. self-help videích či projektech poskytujících finanční poradenství.

Výše měsíčního předplatného by u nejdražších projektů měla dosáhnout maximálně 5 amerických dolarů, většina obsahu však bude prý levnější.

Oficiální prezentace placených kanálů by měla proběhnout na americké konferenci Digital Content News Fronts, na níž internetové firmy (Google, AOL, Yahoo) inzerentům tradičně představují chystané novinky reklamním zadavatelům.

Projekt placeného předplatného je pro YouTube i přesto experimentem, stejně jako videopůjčovna spuštěná v roce 2010. První vlna placených kanálů má obsahovat maximálně 25 novinek. Výnosy z předplatného se budou rozdělovat stejně jako v případě reklam, tedy v poměru 45 a 55 %.

YouTube o zpoplatnění části obsahu přemýšlí již delší dobu. Jeho šéf Salar Kamangar v minulosti například nastiňoval, jak by server mohl pomoci kabelovým sítím v šíření jejich TV programů.

-lmr-